Flori, vers şi cântec, duminică, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale. Primăria Oradea a dorit să celebreze această zi, la statuia poetului național Mihai Eminescu, situată pe strada Independenței. Duminică s-au împlinit şi 173 de ani de la nașterea poetului.
Amfitrion al festivităţilor a fost Angela Lupşea, director executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor. După intonarea Imnului Naţional al României, au susţinut alocuţiuni privind însemnătatea evenimentului viceprimarul municipiului Oradea, Antonia Nica, şi prof. dr. Laura Teodora Ardelean de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea.
„Eminescu a îndrăznit să viseze şi să lupte prin peniţă şi prin verb. Nu doar cu privire la ceea ce am fost, ci şi, mai ales, la ceea ce am putea fi ca popor şi naţie. Privirile spre sine însuşi şi spre adâncurile poporului român au fost sincere, de multe ori crud realiste, dar întotdeauna inundate de dragoste. Iată de ce, el şi scrierile sale continuă să ne reprezinte”, a spus în cuvântul său Antonia Nica, pe care l-a încheiat recitând „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”.
„Eminescu înseamnă un moment de armonizare a fondului cultural autohton cu formele culturii moderne, iar experienţa traversată de cultura română atunci, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, şi de atunci înainte, este una a cuvântului şi a gândirii. Sinteză a geniului şi al titanului, Eminescu este Cezarul, este Hyperion, este Eroul, este bătrânul dascăl care, precum Atlas, sprijină lumea şi vecia într-un umăr”, a punctat prof. dr. Laura Teodora Ardelean. La final, Aurel Horgoş a dorit să citească o poezie pe care a dedicat-o lui Mihai Eminescu.
Momentul poetic și muzical a fost susținut de Rock Filarmonica Oradea: Alexandrina Chelu Schorr, Iuliana Chelu, Florian Chelu Madeva. S-au ascultat piesele: „Criticilor mei”, interpretată în stil rock „Replici”, în stil romanță, „Și dacă”, interpretată în stil liric şi „Ai noștri tineri”, în stil electro. Festivitatea s-a încheiat cu depuneri de buchete de flori din partea Primăriei Oradea, a Consiliului Judeţean Bihor, a Direcţiei de Cultură Bihor, a Inspectoratului Şcolar Bihor, a Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor, a Liceului greco-catolic „Iuliu Maniu” şi a orădenilor care au dorit să îl omagieze pe marele poet.
[eadvert]
Trimite articolul
XAm fost. A fost penibil. Jalnice și viceprimarita Antonia, și fără cusur în rele Angela Lupșea. Familia Chelu ar fi trebuit lăsată sa vândă steaguri. Nu sa se prezinte dd parca ar fi corul pensionarilor.
Copii de la ME nu au nici o poza?
cei de la greco au o gramada, bravo
Excavatorul din spate oare este noul simbol al culturii oradene ?
partidul e in toate….
Chiar si in Eminescu.
-
Ce legatura are Eminescu cu Oradea? Nici nu mai trebuia pusa statuia acolo. Eventual o statuie a unui membru liberal, poate a lui Bolojan o statuie gigant de 50m aratand cu degetul din mijloc spre saracii din oras
tipic pt Oradea, festivitate pe santier in noroi pana in glezana , pana si geaca lui bolo e plina de noroi 🙁