Marţi, 18 iunie, de la ora 17, Şcoala de Arte „Francisc Hubic” va oferi orădenilor, la Filarmonică, un spectacol cadou al tuturor claselor de la muzică clasică, populară şi uşoară, plus coregrafie.
Iar pe 11 iunie, de la ora 16, Secţiile de Muzică, Artă Plastică şi Coregrafie ale Şcolii vor organiza în propriul sediu de lângă Filarmonică o acţiune neconvenţională intitulată Ziua Artei.
Oferta a fost anunţată ieri de directorul Marian Boboia, care a adăugat: „După cum am mai spus, şi noi oferim tinerilor o alternativă plăcută şi interesantă în locul unor obiceiuri nocive precum drogurile şi alcoolul ori a non-culturii care însoţeşte deseori manelismul. Elevii noştri vin la studiu din plăcere iar noi le oferim discipline care nu se predau în şcoli: canto, chitară şi percuţie pentru muzică uşoară, orgă sintetizator, acordeon, taragot, clarinet şi altele”.
Hobby sau carieră
Din partea Secţiei de Muzică, Gavrucza Nagy Laszlo a explicat: „Îi aşteptăm la Ziua Artei pe cei care caută o legătură cu arta, dar nu prea au ocazia. Vor putea să ne întrebe despre pictură sau instrumente. Şi pe afiş am pus clape albe şi negre ale pianului, fiindcă mulţi nu ştiu ce rol au. Vizitatorii vor putea vedea din interior munca şi creaţia noastră. Poţi să urmezi Şcoala de Arte şi fără să doreşti o carieră de profesionist. Poţi învăţa chitară cât să cânţi într-o excursie cu colegii, în jurul focului, nu neapărat să ajungi la un Festival. Vin la noi şi domni de 40 de ani care vor să înveţe canto sau un instrument preferat fiindcă în tinereţe nu au avut şansa ori timpul necesar”.
Iar reprezentanta Secţiei de Artă Plastică, Holló Kinga, a motivat apariţia pe afiş a unor bărcuţe colorate: „Am confecţionat corăbiuţe colorate care să conducă oaspeţii spre sălile de curs. Toate cele 18 secţii ale Şcolii au câte o culoare iar corăbiuţele vor fi lipite de-a lungul coridoarelor. Corăbiile sugerează drumuri şi căutări, sugerând şi prezenţa umană”.
Preocupat de migrarea tinerilor cu şcoală spre locuri de muncă mai mult sau mai puţin calificate, în străinătate, directorul Boboia a ţinut să sublinieze că bărcuţele nu promovează nicidecum exodul.
Corabia speranţei
„Ne-am gândit la goeleta «Speranţa» din serialul tinereţii noastre: «Toate pânzele sus!». Am dori ca tinerii să nu mai plece definitiv, ci să caute la noi în ţară căi de a-şi împlini viaţa. Iar arta s-ar putea număra printre ele”, ne-a spus Marian Boboia. Directorul şcolii nu şi-a ascuns însă dezamăgirea că mari artişti îşi urmează cariera în ţări care-i apreciază şi răsplătesc pe măsură. „Majoritatea marilor cântăreţi de operă din lume sunt români. Pe aceştia ar trebui să-i plătim în primul rând, nu pe aleşii care nu reuşesc să ne asigure prosperitate şi civilizaţie”, a conchis Boboia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!