Platoul din Parcul 1 Decembrie, din jurul Statuii Ostaşului Român a fost joi scena ceremonialului militar religios ocazionat de celebrarea Zilei Armatei Române. 25 octombrie este ziua ce ne aminteşte de victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord. La 25 octombrie 1944, ostaşii români eliberau municipiul Carei – ultima brazdă de pământ românesc ce se afla sub ocupaţia hortistă, în urma Dictatului de la Viena.
Festivitatea din parc a debutat la miezul zilei, cu întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv. Apoi s-a intonat Imnul Naţional al României şi s-a oficiat un Te Deum, de către preotul militar Mircea Ioniţă. După alocuţiunea comandantului Garnizoanei Oradea, col. Grigore Morar, a luat cuvântul istoricul Mihai Drecin. Acesta a menţionat cota de încredere ridicată pe care Armata continuă s-o aibă în rândul poporului. De asemenea, Drecin a arătat că la început, Armata Română era „o armată de ţărani”. Totuşi, această armată a reuşit să câştige Războiul de Independenţă, ieşind victorioasă şi din Primul Război Mondial. În Cel De-al Doilea Război Mondial, a arătat Drecin, oştirea român a trebuit „să facă jocul marilor puteri, atât în est, cât şi în vest”.
Acvila română
Apoi, universitarul a făcut referire la un istoric german care, în anul 1909 asemăna pâmântul românesc cu forma unei acvile. Parafrazându-l pe neamţ, Drecin a arătat că Dobrogea e capul acvilei, Moldova până la Nistru şi Muntenia până la Dunăre sunt aripile, iar Transilvania este „nucleul, trupul statului nostru”.
Nu au fost uitate nici angajamentele Armatei de peste hotare, în Irak şi Afganistan. „Armata Română se luptă pentru principii democratice, dar şi pentru liniştea Europei şi poate chiar a lumii”, a spus de la microfon istoricul orădean.
Mihai Drecin a ţinut să amintească asistenţei că dincolo de a fi Ziua Armatei, data de 25 octombrie mai are o semnificaţie aparte pentru neamul românesc. Este ziua de naştere a Regelui Mihai, „căruia trebuie să-i acordăm toată atenţia ca şef de stat într-un moment grav al istoriei noastre”. „Clasa politică trebuie să lase interesele partizane la o parte pentru a aşeza ţara pe nişte piloni mai siguri”, a atenţionat Drecin, în acest context. Şi, remarcând prezenţa elevilor la manifestare, a ţinut să atragă atenţia că este datoria celor care ne conduc să se îngrijească de soarta celor care azi sunt în băncile şcolilor.
Nonagenar premiat
A urmat apoi momentul decorării colonelului în rezervă Tudor Marinescu, un veteran de război ce a atins venerabila vârstă de 90 de ani. Colonelului Marinescu i s-a acordat emblema de onoare a Statului Major al Armatei, evidenţiindu-se faptul că veteranul a luptat în Al Doilea Război Mondial atât pe frontul de est, până la Odessa, cât şi pe cel de vest, până la Kosice, în Cehoslovacia. Col. (r) Marinescu a luat apoi cuvântul, arătând un ton şi o luciditate impresionante pentru vârsta sa.
Ceremonialul a continuat cu un recital de fanfară a Garnizoanei Oradea. După aceea, corul veteranilor „Traian Moşoiu” din Oradea au umplut atmosfera cu cântece militare, patriotice.
S-au depus apoi coroane şi flori la Statuia Ostaşului Român. Primăria a fost reprezentată la vârf de primarul Ilie Bolojan şi viceprimarul Ovidiu Mureşan, Consiliul Judeţean de preşedintele Cornel Popa şi vicepreşedintele Ioan Mang, iar Prefectura de prefectul Claudiu Pop. Directorul adjunct de la Administraţia Ape Crişuri, Pasztor Sandor şi consilierul local Ion-Iulius Delorean au dus coroana din partea UDMR Bihor. Ca şi la alte evenimente de acest gen, din rândurile asistenţei s-au remarcat uniformele albastre ale elevilor Liceului Aurel Lazăr.
Festivitatea s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare, în aplauzele asistenţei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!