Pentru Ziua Mondială de Prevenire a Sucidului psihologii din cadrul Serviciului Asistență Psihosocială a Penitenciarului Oradea au derulat, din 10 septembrie a.c. și până luni, 20 septembrie a.c. activități de informare și conștientizare a persoanelor private de libertate despre importanța sănătății mintale și emoționale, în special în vederea prevenirii riscului de suicid. Subcomisarul de poliție penitenicară Adina Bîrda a informat că la nivelul fiecărei secții de deținere specialiștii din cadrul structurii de asistență psihosocială au selectat câte un grup-țintă, compus din deținuți aflați în diferite etape ale executării pedepsei privative de libertate, cărora li s-au prezentat informații despre modul constructiv în care pot aborda situațiile de criză, dar și cum pot recunoaște la cei din jur semne ale unei posibile depresii.
[eadvert]
În plus, în 16 septembrie, psihologul Liceului Tehnologic Special Nr. 1 Oradea, instituție cu care există un protocol de colaborare încheiat, a participat la o activitate de informare a deținuților privind problematica suicidului, cauze și factori declanșatori, simptome care pot fi identificate de către cei din jur și soluții de prevenire a trecerii la act. Deținuții au urmărit un film-mărturie a unui supraviețuitor al unei tentative de suicid, material care a constitui subiectul unei dezbateri și a exprimării deschise a ideilor privind tema avută în discuție.
La activitățile anti-suicid au participat 26 deținuți, care au primit materiale informative (pliante, flyere), însă pentru ca rata celor informați asupra acestui subiect să fie semnificativ crescută, conținuturile informaționale au fost transmise spre vizualizare și prin studioul TV cu circuit închis al unității.
“Prevenirea suicidului în rândul deținuților este un obiectiv al specialiștilor în domeniul sănătății psihice, care vizează acțiuni concrete pe toată durata detenției, urmărind identificarea timpurie a tabloului emoțional care poate predispune la tentative de suicid, precum și asistarea prin consiliere psihologică în situații de risc”, a adăugat aceeași sursă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!