Evenimentul s-a susținut duminică la ora 12:00, în Piața Unirii și a fost presărat cu flyere informative pentru oameni, speech-uri și defilare a circa 50 de mașini de ambulanță prin oraș.
Nu a venit nici ministrul Sănătății, Sorina Pintea, nici dr. Raed Arafat pentru că premierul Viorica Dăncilă nu a permis miniștrilor și nici celor de la DSU să participe la festivități din pricina crimei de la Caracal. Nici avion cu banner de „La mulți ani!” nu a mai fost, ci doar un elicopter care a aruncat flori în Piața Unirii. Și cu toate că nu a fost nici slujbă religioasă, evenimentul tot a durat peste o oră întrucât organizatorul, ambulanțierul Gheorghe Chiș, a adus fanfară evanghelică și a dat la difuzoare imnuri și melodii din același gen.
În aceste condiții, angajații Ambulanței Bihor, dar și colegii de la celelalte servicii județene (inclusiv Gune Felicia, din Olt, care a lucrat la Ambulanța de acolo până în 2008 când a fost accidentată în timp ce se întorcea din misiune) au îndurat și de ziua lor temperaturi insuportabile. „Noi stăm la umbră, dvs stați la soare”, a spus primarul Bolojan, amintind că și el a fost ajutat de Ambulanță, pentru familia lui.
Piața Unirii a fost ocupată în weekend de zeci de ambulanțe.
Duminică, 28 iulie a fost Ziua Ambulanței Române și anul acesta, festivitatea de la Oradea e mai specială. An de an, se stabilește câte un oraș din țară, unde se adună, pentru această festivitate, reprezentanți din toate județele țării. Anul acesta, Oradea a fost cea care a găszduit reprezentanți ai serviciilor județene de ambulanță din toată țara.
Vineri, managerul SAJ Bh, dr. Liciniu Venter și liderul Federației Naționale Ambulanța, ambulanțierul Gheorghe Chiș, au anunțat vineri programul evenimentului, zi în care au început să sosească și primii invitați, colegi de la serviciile județene de ambulanță din țară.
Sâmbătă, de la ora 19:00, s-a efectuat o simulare a evenimentului în Piața Unirii.
Flyere și defilare
Oamenii prezenți în piață au primit flyere cu trei tipuri de informații: scurt istoric despre înființarea și funcționarea serviciilor de ambulanță, ce să spui când apelezi telefonul de urgență 112 și pașii primului ajutor de bază (BLS – Basic Life Support) cu mâinile goale și cu defibrilator automat (câteva sunt în câteva locații din Oradea).
Ambulanța Bihor dispune de 39 de medici, 130 asistenți, 168 de ambulanțieri și de un parc auto cu 80 de mașini de ambulanță, având circa 210 cazuri preluate în decurs a 24 de ore.
Festivitatea a continuat cu defilarea mașinilor de ambulanță din țară sosite la Oradea, pe traseul: Piața Unirii – Iuliu Maniu – Piața 1 Decembrie – Cantemir – Nufăru, cu întoarcere pe Centura Oradiei – Nufăru – Cantemir – Centrul Civic – Bdul Magheru – Republicii – Bdul Ștefan cel Mare – Transilvaniei – Bdul Dacia – Bdul Decebal – Iuliu Maniu – Piața Unirii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!