Vin vremuri grele pentru firmele care lucrează cu zilieri. Potrivit Legii 52/2011, ale cărei norme de aplicare au fost publicate în Monitorul Oficial din 02.05.2011, acestea sunt obligate la plata unui impozit de 16%, calculat la remuneraţia brută acordată persoanelor care prestează activităţi cu caracter ocazional în folosul lor, în caz contrar riscând amenzi de până la 20.000 lei.
„Pot folosi zilieri doar persoanele juridice, nu şi persoanele fizice”, a precizat Călin Hoduţ, inspectorul şef al ITM Bihor.
Domenii
Domeniile în care se pot presta activităţi cu caracter ocazional de către zilieri sunt: agricultura, vânătoare şi pescuit, exploatări forestiere, silvicultură, piscicultură şi acvacultură, pomicultură şi viticultură, apicultură, zootehnie, spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate, activităţi cu caracter cultural, manipulări de mărfuri, activităţi de între ţinere şi curăţenie. În construcţii nu pot fi folosiţi zilierii.
„Trebuie să înţeleagă cei care folosesc zilieri că aceştia pot efectua doar munci necalificate. Dacă este folosit ca zilier un muncitor pe tractor, aceasta intră la muncă la negru, iar angajatorul şi zilierul vor fi sancţionaţi”, a explicat inspectorul şef al ITM Bihor.
Beneficiarul muncii zilierului este obligat să completeze un Registru de evidenţă a zilierilor, care este cu regim special şi se poate procura de la ITM. „Avem deja câteva zeci de cereri pentru acest registru, dar încă nu le-am primit de la imprimerie”, a specificat Hoduţ.
Raportul dintre zilier şi beneficiar se stabileşte fără încheierea unui contract de muncă. Zilierul are dreptul la o plată cuprinsă între 2 lei şi 10 lei pe oră. „Plata se va face la sfârşitul fiecărei zile de lucru, iar durata unei zile de lucru este de minim 8 ore şi maxim 12 ore”, a precizat reprezentantul ITM Bihor. Dacă într-o zi munca desfăşurată de către zilier se rezumă la un timp mai mic, legea prevede că acesta va fi plătit ca şi cum ar fi lucrat 8 ore.
Beneficiarul de lucrări are obligaţia caluclării şi reţinerii impozitului de 16% pe venitul asimilat al zilierului. Impozitul va fi virat la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!