Programul încărcat cu provocări diverse a umplut curțile Cetății și parcul din șanțul estic. În timp, evenimentul și-a câștigat locul în programul majorității orădenilor, maghiari sau români, datorită deschiderii treptaten spre o audiență mai largă. Dacă la început lăsa impresia unei manifestări de „uz intern” a comunității maghiare orădene, evenimentele de masă, cel puțin, sunt frecventate acum de toți orădenii, inscripțiile bilingve și amabilitatea comercianților ajută mult.
Întrecere la ceaun
Dimineața de sâmbătă a început cu concursul gastronomic. Degustatea aromelor maghiare. Fără pretenții și fără „fainoșaguri” secrete, socăcițele au folosit ingredientele tradiționale cunoscute – doza de pricepere și experiența la ceaun a făcut diferența. Mușterii nu au rămas nici flâmânzi, nici nemulțumiți.
„Cu cinci lei m-am săturat. Am mâncat un „bab guiaș” adevărat, îmi pare rău că n-am mai prins guiaș dar și așa, nu mai încăpea în mine prea mult”, ne-a relatat unul dintre orădenii care s-au lăsat ademeniți de aromele ce umpleau curtea Cetății.
Pentru acest aproape-brunch tradițional unguresc, servit pe la amiază, lumea a stat disciplinată la cozi. Prețul unei porții a fost estimat, de organizatori, la echivalentul unei monede de pe vremea Sfântului Ladislau.
Pentru cei care n-au citit cu atenție programul și au ajuns prea târziu pentru festinul de la ceaune, prețurile n-au fost la fel de apetisante. „Pentru noi e cam scump, de obicei avem bani de kurtoși pentru copii și de câte o bere, două, pentru adulți. Nu ne prea întindem la tetrase dacă nu e musai”, ne-a zis mămica unei familii cu doi copii.
Oricum, e clar că pentru copiii masa pică pe loc secundar când tentațiile de la tarabele de jucării și locurile de joacă sunt pe-aproape. De departe, produsele cu cel mai mare lipici la copii au fost marionetele colorate – la zece prunci, măcar unul plimba câte un mini-câine Komondor din fire împletite sau câte un păsăroi în culori exotice.
Trecea un prinț călare…
Nu neapărat prinți, ci și prințese. În cadrul momentului Turnir cu călăreții din Győr oaspeții Cetății au putut admira mai multe tehnici diverse de turnir și elemente de aruncare cu sulița spre obstacole sau ținte sau de mânuire a săbiilor în galop.
De altfel, demonstrația celor din Győr s-a derulat în vecinătatea spațiului amenajat sub numele „Aventuri din Tabăra lui Matia”, unde vizitatorii au putut vedea demonstrații de meșteșuguri, spații de locuit dar și-au putut testa priceperea și simțul umorului în diverse forme de luptă.
Pentru sâmbătă după-amiază era anunțată demonstrația de cascadorie călare a celor din Gyor. Performerii s-au aliniat la start, disciplinați, pentru show-ul promis, doar pentru a primi botezul unei nemiloase ploi de vară. În vreo 15 minute, aversa a reușit să alunge jumătate din public și să ude serios spinările cailor și șeile călăreților. După câteva tenative de a-și face, totuși numărul, crainicul a anunțat că, din cauza umezelii, „jocul” e perculos și pentru animale și pentru oameni, motiv pentru care sportivii au salutat publicul și au ieșit din arenă, cu promisiunea revederii duminică.
La scenă, adunarea
Scenele au fost următoarele puncte de interes ale serii de sâmbătă – senorii de la 100 Folk Celsius au entuziasmat și amuzat publicul adunat în amfiteatru și imediat după ei, la scena principală, a început concertul solistei Ruzsa Magdi. Curtea Cetății s-a umplut de oameni – cei mai pasionali s-au adunat în fața scenei să cânte cu vedeta și trupa sa. Au aplaudat cu entuziasm piese cunoscute, precum „Gabriel”, „Aprilis” (Aprilie) sau Szerelem (Iubire).
Jocul cu focul
Până să-și termite vedeta concertul de la scena principală, în Curtea Meșteșugarilor, cei de la Asociația Deus Vult își începuseră spactacolul de jonglerii cu foc, pe un fond muzical cu cimpoi, viori și tobe.
Micile ezitări au fost primite cu înțelegere, iar mișcările spectaculoase cu aplauze și urale. Mulți au privit spectacolul prin ecranul telefoanelor mobile, semn clar că notorietatea performerilor va crește în mediul virtual. Asta e, nu te pui cu Voia Domnului!
Citiți principiile noastre de moderare aici!