„Ar accepta, de pildă, Episcopia Ortodoxă ca vreun oengeu din Iaşi să se erijeze ca promotor al cultului Sfintei Paraschiva?”, transpune Szabo Odon, mai pe înţelesul comunităţii române, diferendul apărut în comunitatea maghiară din Oradea pe seama organizării Festivalului „Zilele Sfântului Ladislau”. Aceasta după ce UDMR a făcut demersuri pentru a înregistra la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) denumirea şi sigla festivalului organizat, luna trecută, de o fundaţie apolitică dar coordonată de Zatykó Gyula, preşedinte al PPMT Bihor.
Contestaţie la OSIM
Ori într-o recentă conferinţă de presă, Zatykó Gyula, a anunţat că va contesta la OSIM cererea de înregistrare din partea UDMR arătând că încă din 15 aprilie a anunţat organizarea festivalului sub denumirea folosită. Mai mult, Zatykó Gyula a afirmat că a avut acceptul Episcopiei Romano-Catolice pentru organizarea festivalului şi că explicaţia deputatului UDMR Szabo Odon cu donarea bradului OSIM la Episcopie ar fi o „scuză penibilă”.
Episcopia decide
În replică, Szabo Odon arată că vicarul Fodor Jozsef le-a recomandat organizatorilor să nu folosească denumirea „Sf. Ladislau” fiindcă Episcopia nu e de acord. „Nu au respectat recomandarea aşa încât domnul vicar Fodor Jozsef ne-a încredinţat că Episcopia Romano-Catolică va accepta donarea mărcii «Festivalului Zilele Sf. Ladislau» după ce UDMR o va rezerva la OSIM”, ne-a declarat joi Szabo Odon. Acesta a motivat mai departe arătând că este o problemă strict religioasă cultul unui sfânt. „O organizaţie politică sau civică nu poate face cultul unui sfânt. Dacă numeau festivalul ca Zilele Regelui Ladislau nu era o problemă. Dar au «sfinţit» festivalul ca să sune mai bine. Însă cum ar fi ca mâine să facem un festivul cu mici şi bere în numele lui Isus? După consultări interne în UDMR dar şi externe, am considerat că nu e bine să «furi» un sfânt de la Biserică şi am hotărât să-l redăm Episcopiei Romano-Catolice”, continuă Szabo Odon.
Sfinţii şi reformaţii…
Preşedintele executiv al UDMR Bihor a mai evidenţiat încă o problemă privind sanctificarea denumirii festivalului.
„Şi în Oradea există două comunităţi maghiare: reformată şi romano-catolică. Discuţia privind înfiinţarea unui festival al Sfântului Ladislau s-a pus din anul 1991, când dl Tokes încă era episcop la Oradea. Reformaţii au spus atunci că e mai greu pentru ei cu o astfel de denumire fiindcă pentru ei nu există sfinţi în accepţiunea sfiniţilor la care să te poţi ruga. Pe de altă parte, romano-catolicii au observat că e problematic să întăreşti cultul unui sfânt printr-un festival civil. Şi aşa s-a ales numele festivalului Festum Varadinum. Păcat că am ajuns acum să ne certăm asupra unor chestiuni cu care ne-am pus de acord de mulţi ani. Sunt binevenite o mie şi una de evenimente sunt pentru comunitatea noastră şi comunitatea orădeană. Am organizat şi noi, recent, orchestre de suflători în stradă. Dar să nu amestecăm sfinţii cu petrecerile”, a conchis Odon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!