A doua ediţie a Zilelor Liliacului Carpatin a avut loc de vineri până duminică, în plină perioadă de înflorire a speciei protejate de liliac adaptat habitatelor văilor de munte. În prima zi, numărul participanţilor a fost triat de halul în care se află drumul Bulz – Coada Lacului cât şi de faptul că sătenii nu prea îşi lasă lucrul din gospodărie de dragul faptului că Bruxelles-ul a stabilit calendarul oficial al Green Week în zilele lucrătoare 3 – 5 iunie.
Însă temerarii care au ajuns până pe pajiştea de lângă noul pod de legătură cu drumul spre Meziad s-au putut bucura de „bio-diversitatea” programului pregătit de APS Aqua Crisius ca şi custode al sitului Valea Iadei.
Pe scena rustică amenajată de rangerii Aqua Crisius au cântat, vineri, soliştii populari Olimpia Dumiter, Romulică Stoica, Rodica Giurgiuman, Mărioara Mateuţă, Grupul Vocal al Şcolii din Bulz şi tânărul Darian Pirtea din Cresuia.
La standurile expoziţionale s-au prezentat Ferma Capra cu Trei Iezi – produse tradiţionale din lapte de capră, Casa Gornicului respectiv Andreea Bradea cu produse tradiţionale alimentare, Paula Filip cu aranjamente manuale şi Dorina Toda cu costume populare. În plus, gazdele i-au pofit la bogracs pe toţi vizitatorii, inclusiv un grup de speologi unguri atraşi de muzica folclorică şi mirosul de mâncare gătită la ceaun. Seara a avut parte de un concert ad-hoc oferit de două fete susţinute din inimă atât de familii cât şi de toţi tinerii aflaţi în tabere la pensiunile de la Coada Lacului. Sâmbătă, partea folclorică i-a avut în prim plan pe Rodica Giurgiuman (Bulz), Florian Irimescu şi Bonaş Maria (Bulz), Ansamblul Florile Borodului, Mircea Tuş (Borod), Violeta Gherman (Călăţea), Alexandru Secan (Bălnaca), Viorel Sărăcuţ, Ghiţă Chirilă, Dele Muzicantu , Ioane Dobaşu şi Nicu Bradea (comuna Bulz).
Între timp s-a desfăşurat şi un concurs de gătit în aer liber, jurizat de o parte din solişti şi expozanţi precum şi de fostul valoros fotbalist bihorean Ioan Zare. Dar înainte de masă, toţi flăcăii şi bărbaţii au fost îmbiaţi să se angreneze într-o serie de întreceri neaoşe.
De pe scenă, în arenă
Astfel, la aruncarea bolovanului s-au înscris peste 20 de concurenţi, dintre care s-a remarcat ca şi câştigător cel mai suplu dar de departe cel mai tehnic aruncător, şi anume tânărul Paul Suciu din formaţia de dans a Borodului. Spre surprinderea tuturor, sprintenul Paul Suciu a proiectat bolovanul la 9,30 metri, performanţă ce nu a putut fi atinsă de niciunul din concurenţii clar mai voinici. Merită însă apreciate şi reuşitele următorilor clasaţi: Răzvan Venter (Borod) – 8,80 metri, Vasile Bota (Remeţi) – 8,50 metri, Mircea Tuş (Borod) – 7,50 metri, Sorin Dumitraş (Oradea) – 7,50 metri, Vlad Piţ (Bulz) – 7,40 metri, Gheorghe Coroiu (localnic) – 7,40 metri, Gheorghe Eleş (Oradea) – 7,30 metri, Vlad Văscan (jud. Sălaj) – 7,20 metri, Sorin Surdaş (Borod) – 6,90 metri, Viorel Sabău (Borod) – 6,70 metri etc.
Cu „încălzirea” făcută la aruncatul bolovanului, cinci voinici ai Borodului şi-au încercat forţele şi la trasul frânghiei având ca adversari rangerii Aqua Crisius. Disputa s-a încheiat cu 2-1 pentru gazde, urmând ca la ediţia viitoare să aibă loc şi revanşa. Turul de forţă s-a încheiat cu un concurs demonstrativ de trântă ciobănească între rangerii Aqua Crisius, a cărui finală a fost câştigată de Bogdan Grădinaru în faţa lui Sorin Dumitraş.
Spectacolul de încordare dar şi de voioşie oferit de bărbaţi i-a determinat şi pe copiii şi juniorii din public să le ia pilda. Astfel că la aruncatul bolovanului s-a remarcat Gabriel Marcu, la trântă băiatul orădeanului Gheorghe Eleş iar la trasul frânghiei un grup de adolescenţi orădeni, „ajutaţi” de doi prichindei.
Anunţă şi alte întreceri
Dat fiind interesul pentru competiţii cu specific tradiţional, pentru ediţia de anul viitor, organizatorii vor să pluseze cu o demonstraţie de oină, întreceri de traversat Valea Iadei prin mers în mâini pe frânghie, căratul unui bolovan de 50 kg, crăpat buşteni etc. De asemenea, pe lângă concursul de pescuit la muscă intitulat „Cupa Liliacului Carpatin”, Aqua Crisius va organiza şi un concurs de mountain-bike pe traseul pe care tocmai l-a amenajat.
Mai notăm că la actuala ediţie parteneri organizatorici au fost Primăriile şi Şcolile Gimnaziale din Curăţele şi Bulz, Şcoala Gimnazială nr 1. Remeţi şi Direcţia Silvică Oradea prin Ocolul Silvic Remeţi.
Organizarea ediţiei a II-a a fost înlesnită de includerea ei în proiectul „Cu Junior Rangerii implicăm comunităţile în păstrarea şi promovarea valorilor naturale”, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România cu 20.000 de lei (plus 8.300 lei din partea Aqua Crisius). Prin acest proiect, Aqua Crisius şi-a asumat, printre altele, implicarea a minim 30 de reprezentanţi din Bulz şi Curăţele în derularea Zilelor Liliacului Carpatin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!