De la ora 11 a avut loc un moment festiv la Monumentul Martirilor din Parcul Central. După intonarea Imnului de stat al României şi Te Deum, a fost marcată importanţa zilei de 19 aprilie pentru beiuşeni, împlinindu-se 104 ani de la eliberarea oraşului de către trupele Armatei Române.
Alături de Gabriel-Cătălin Popa, primarul municipiului Beiuş, şi membrii Consiliului Muncipal Beiuş s-au aflat Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi Mircea Mălan, vicepreşedinte CJ. „Pentru românii bihoreani, cel mai important moment a fost luna aprilie, când după şase luni de haos în aceste teritorii Armata Română a venit să instaureze ordinea, să instaureze protecţia persoanelor şi a proprietăţilor. Şi dacă ne aducem aminte de perioada tulbure care a fost atunci, o comunitate, un popor are nevoie de nişte lideri, de nişte înainte mergători care să organizeze lucrurile, să traseze o direcţie. Gândiţi-vă că trebuia să demonstrăm lumii că românii din Ardeal vor să se unească cu ţara”, a spus Ilie Bolojan la momentul festiv, subliniind că trebuie să ne exprimăm recunoştinţa faţă de toţi cei care „în momente decisive s-au ridicat la înălţimea istoriei”, dar şi pentru ceea ce a însemnat constribuţia Beiuşului la intelectualitatea naţională.
„Câte localităţi pot să sărbătorească peste cinci ani de zile 200 de ani de învăţământ în limba română? Nu în Ardeal, ci în Regat! Şi faptul că la Beiuş am avut al doilea liceu românesc din Ardeal, după cel de la Blaj, înseamnă că aici a fost o citadelă de învăţământ românesc care a asigurat generaţii de lideri care au păstrat flacăra românismului aprinsă”, a mai supus Ilie Bolojan, dându-l ca exemplu pe academicianul Marius Sala.
[eadvert]
Vorbind de proiectele legate de municipiul Beiuş, preşedintele CJ a aminit faptul că anul acesta au început lucările la centura Beiuşului, că în vară vor începe lucrările la braţul al doilea spre Delani dar şi la Parcul Industrial Beiuş, anul viitor aceste invstiţii fiind operaţionale. Momentul festiv de la Monumentul Martirilor s-a încheiat cu depuneri de coroane.
Joi, 20 aprilie, de la ora 13:00 va avea loc vernisajul expoziţiei „Martirii neamului” la Muzeul Municipal Beiuş. De asemnea, va avea loc un moment artistic susţinut de: Ansamblul Muguri şi Mlădiţe de Tezaur Beiuş, cursanţii Şcolii de Arte „Francisc Hubic” – secţia Beiuş, din cadrul Centrului De Cultură Bihor, Corul Asociaţiei „Avram Iancu” Beiuş şi Taraful „Dor Bihorean” – Remus Decebal Lazea şi Gheorghe David.
Vineri, 21 aprilie, în Parcul „Mihai Eminescu” Beiuş, de la ora 18:00 se va desfăşura Live Music Folk în cadrul căruia vor cânta: Trupa Arhaic din Constanţa, Monica Cojocaru din Arad, Raul Silaghi din Oradea, Călin Vlăduţ şi Mihaela Hălmăjan din Beiuş.
Trimite articolul
XSi mai ales, cum e cazul tau, sa isi bage mana adanc in buzunarele oamenilor.
PS: v-am zis eu ca o sa-i vedeti mutra tot mai des?
Tipul e extrem de previzibil.
Municipiu Beiuș… Poate orașul Beiuș, nu îndeplinește condițiile de a fi municipiu. Dar mă rog, in România totul este posibil.
Trei zile de cheltuire a banilor publici. Toți primarii, viceprimarii și alți consilieri din toată zona se vor ghiftui. In timpul ăsta prin primării bate vântul.
Important este că prostimea pune botul la ceva concerte, la ceva mititei și cu asta basta. A mai trecut o zi, un an, un mandat.
-
Ar trebui sa aiba mai mult beton. Lipsesc demolarile, taierile de copaci porfirul si cat mai mult beton. Betonul aduce bunastare, turisti si laude. Vreti dezvoltare, Bolojan acum poate sa o ofere
Tu ești acel lider Bolojane care indica direcția în tot județul, orașul Birta executa cuminte Ceaușescu unde esti sa îți vezi urmașul…
Mai Pustan lipsea..sa fie totul complet!