Zilele copilăriei au debutat la Muzeul Ţării Crişurilor cu ateliere de confecţioant fluiere din trestie. Peste 70 de copii au învăţat de la artistul plastic Petre Merinu din Roşia să îşi confecţioneze fluiere. Elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” dar şi de la Școala Generală nr.1 Marca, jud. Sălaj au tăiat într-un anume fel trestie decorativă, au potrivit bucata de lemn de soc la fix în deschizătura trestiei şi au ajustat fluierele până au sunat aşa cum trebuie. „Au nevoie de astfel de ateliere unde să înveţe meşteşuguri simple care să le dezvolte creativitatea”, spune Petre Merinu. Munca migăloasă i-a atras pe copiii care au plecat bucuroşi cu micile instrumente muzicale acasă.
La atelierele de confecționat fluiere din trestie s-au putut înscrie copii de orice vârstă. În preţul de participare la ateliere a intrat şi o vizită la Vivariu sau la expozițiile permanente din muzeu dar şi spectacolul susţinut de copii de la Școala Generală nr.1 Marca, jud. Sălaj, coordonați de prof. Ruxandra Scridon care au prezentat momente de şezătoare.
Tot marţi, la Muzeul Memorial „Ady Endre”, au avut loc cursuri Young Engineers, susținute de Centrul Generaticus Project, la care copiii au învăţat prin joc şi Lego noţiuni de fizică, mecanică şi matematică.
De 1 iunie, evenimentele organizate de Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal vor continua cu ateliere de artă japoneză susţinute de Tiberiu Boroș, şi se vor bucura de jocurile copilăriei: desene pe asfalt, șotron, fazan, organizate de muzeograful Lavinia Ungureanu, cu sprijinul prof. de desen Violeta Jăhăleanu.
Zilele copilăriei vor continua şi în 2 iunie cu cursurile Young Engineers, cu atelierele de origami și kirigami susținute de Tiberiu Boroș care se vor muta joi la Muzeul Orașului Oradea dar şi cu spectacolul „Animalele au talent” susținut la Muzeul Ţării Crişurilor de trupa Companiei Teatrale Trendart Oradea.
Ultima din Zilele copilăriei e vineri, 3 iunie. La Vivariul Muzeului Țării Crișurilor va avea loc atelierul educativ „Să ne împrietenim cu Dragonul bărbos”, susținut de muzeograful Adrian Gagiu și Dalida Moga, consilier, copiii bucurându-se şi de jocuri puzzle și/sau picturi cu animalul preferat. Tot vineri va avea loc şi un atelier de prezentare interactivă de arme din dotarea armatei române în perioada celor două războaie mondiale, aflate în patrimoniul Filialei Oradea a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, activitate susținută de muzeograful Mircea Dulca, şi apoi evenimentul „De-a v-ați ascunselea prin istorie”, un joc interactiv în aer liber pentru copii și tineri, în colaborare cu studenți voluntari de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!