Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și-a sărbătorit, miercuri, patronul spiritual. În cadrul evenimentului, a fost lansat noul număr al revistei școlii, „Țara visurilor noastre”, coordonată de profesoara de Limba română Nicoleta Mititean. Concomitent a fost prezentat procesul de restaurare a monumentului funerar al lui Emanuil Gojdu, de la Budapesta. Lucrarea despre restaurare a fost coordonată de profesoara Livia Mircea. Totodată, profesorul Radu Birta a vorbit despre părinții lui Emanuil Gojdu și primii lui ani de existență în Oradea.
Elevii colegiului, sub îndrumarea profesorilor, au pregătit numeroase momente cultural-artistice, printre care și un material video emoționant, cu fotografii mai vechi și mai noi, cu elevii și profesorii care au trecut, de-a lunglul timpului, pragul acestui colegiu.
„Avem privilegiul de a avea o arhivă foto extraordinar de bogată, din anii ’60 până în anii 2000. Această colecție de fotografii a fost realizată în mare parte, dar nu exclusiv, cu siguranță însă întreținută exclusiv de domnul Ioan Ciobanu, care a fost un maistru în școala noastră din anii 60’. Noi am adus acum la lumină această arhivă, am început să o digitalizăm. Președinții Clubului de artă fotografică Gojdu, Patric Roșu și Arman Georgescu, au realizat o paralelă între ieri și astăzi, evenimente care s-au desfășurat în anii ’60, ’70, ’80 și evenimente care se întâmplă acum. Concluzia este umitoare.
Diferențe nu sunt foarte mari, doar că ne-am schimbat aparatura. În rest, evenimentele cheie în viața școlii sunt aceleași. Avem deschiderea anului școlar – o paralelă între cum era atunci și cum este acum, avem Balul Bobocilor – cum era atunci și cum este acum. Acolo este o diferență foarte mare însă, dar și acolo s-au păstrat niște tradiții, în sensu că nu am pierdut concursul de cultură generală. Acesta a fost întotdeauna un eveniment important în Balul bobocilor sau momentele artistice, realizate de elevi”, a spus Anca Marchiș, directoarea Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.
Tradiție
Elevul Luca Bar din clasa a X-a D a prezentat un scurt film, realizat cu prilejul excursiei de la Budapesta, din 10 februarie, când elevii și profesorii au vizitat mormântul lui Emanuil Gojdu, Ambasada și Institutul Cultural Român din capitala Ungariei.
Coordonat de prof. Delia Vulpe, corul școlii, o altă tradiție a prestigioasei unități de învățământ din Oradea, a prezentat un moment folcloric românesc.
„Știu că nu mai este o tradiție la multe școli din țară să aibă cor, dar în Gojdu a fost întotdeauna și continuă să existe. Mă bucur foarte tare că avem un cor de copii foarte talentanți și foarte dedicați”, a spus Anca Marchiș.
Prezentă la manifestările închinate lui Emanuil Gojdu, viceprimarul Antonia Nica, profesor la bază, a afirmat: „Tabloul marilor personalități ce au influențat generațiile de după aceștia, trebuie împrospătat în permanență. Un Emanuil Gojdu, un Iuliu Maniu, un Carol Davila, un Spiru Haret și mulți asemenea lor, sunt vieți, proiecte, inițiative și fapte care depășesc forma sau grosimea zidurilor, care construiesc simbolic, dar continuu, dorința de cunoaștere și progres. Scriitoarea canadiană Lucy Maud Montgomery spunea că «nimic nu este cu adevărat pierdut pentru noi, atâta timp cât ne amintim». Să ne amintim și să facem ceea ce se cuvine, pentru a deveni la rândul nostru, o amintire ziditoare pentru acest oraș”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!