Acesta se va derula pe parcursul a două zile și care se desfășoară în cadrul proiectului „Zilele astronomiei bihorene”. Cu acest prilej, cei de la Astroclubul „Meridian 0” îi invită pe orădeni azi, 16 septembrie, de la ora 16:00, în Corpul I, etajul 1 al Cetății Oradea, la „Astro-artă, astro-joc”, activități dedicate copiilor.
În aceeași zi, de la ora 18:00, la etajul 2, Corpul A, al Muzeului Cetății și Orașului Oradea, va avea loc vernisajul „Expoziție de astrofotografie”, realizată de Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori (SARM). Seara se va încheia cu observarea prin telescop a eclipsei de lună prin penumbră, care va începe în jurul orei 21:00.
Totul despre astronomie
În cea de-a doua zi, sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 10:00, va fi o conferință de presă care se va ține în Sala de ședințe a Instituției Prefectului județului Bihor. Evenimentele vor continua la ora 15:00, cu Simpozionul „File din istoria astronomiei românești și a cuceririi spațiului”, care va avea loc
în sala de conferințe, Corpul A, et. 2, al Muzeului Cetății și Orașului Oradea.
Cuvântul de deschidere va fi adresat de Hajnalka Annamaria Georgies și Cristian Florin Lazăr. Evenimentul va continua cu un scurt istoric al Astroclubului „Meridian 0” din Oradea, prezentarea realizărilor membrilor fondatori, însoțit de un filmuleț legat de evoluția tinerilor în cei 10 ani de existență a astroclubului. Simpozionul va continua cu Tabăra de astronomie „Regiomontanus”, urmând concursul Astronomicus și Cursul NASE și o incursiune la Planetariul digital.
Sesiunea de lucrări „Sarmisegetuza vs Stonhenge” va fi susținută de pr. dr. Mircea Victor – Rusu de la Universitatea din București, iar despre „Astronomie variabilă” va vorbi Matyas Csukas, din Salonta. Profesorii de matematică Erika Lucia Suhay și Elisabeta Ana Naghi vor prezenta în câteva cuvinte participarea României la olimpiadele internaționale de astronomie. Activitatea SARM va fi prezentată de Valentin Grigore, președintele Societății.
Despre vânătoarea de eclipse va vorbi C. Beldea, de la Revista Știință și Tehnică.
Prunariu printre invitați
Printre invitații de onoare ai Simpozionului se va număra Dumitru-Dorin Prunariu, singurul cosmonaut român care acum 35 de ani a efectuat un zbor în spațiu. Lui i se vor alătura Mircea Victor Rusu, cercetător științific la Universitatea din București, membru fondator al GIIF (Grupul de Inițiativă pentru Învățarea Fizicii), și Valentin Grigore – președintele SARM, coordonator național al AWB în România (Astronomers Without Borders) și membru în Comitetul International „One Star at a Time: Reclaim the Starry Night Sky”. Vor fi prezenți și alți invitați din țară.
Coordonatorii evenimentului vor fi Hajnalka Annamaria Georgies și Nicoleta Pazmany (președintele Astroclubului „Meridian 0”).
Citiți principiile noastre de moderare aici!