UPDATE
Evenimentele stradale de sâmbătă, 11 iunie, dimineața s-au anulat. Primul va fi la ora 16 in Piața Ferdinand. Copiii și părinții care au fost prezenți la ora 10 în Piața Ferdinand au fost foarte dezamagiți că nu s-a anunțat din timp acest lucru.
Modificare in program:
Grande Madame Piata Ferdinand 16:00-18:00-20:00. Armonia Zanelor piața Unirii 17:00-19:00-20:00
Săptămâna viitoare este dedicată moștenirii arhitecturale a Oradiei. O nouă ediție a Zilelor Art Nouveau propune orădenilor un program inedit, care culminează cu un spectacol multidisciplinar în aer liber, organizat chiar în Piața Unirii.
Reperele aniversării din acest an au fost expuse în cadrul unei conferințe de presă la care au participat, ieri, reprezentanți ai entităților organizatoare. Municipalitatea orădeană e reprezentată de Adriana Lipoveanu, adjunct în cadrul Instituției Arhitectului Șef, Angela Lupșea, șefa Fundației pentru Protecția Monumentelor, Alina Toie, manager APTOR.
[eadvert]
Carmen Rus, managerul Filarmonicii a luat loc alături de clujenii care au adjudecat licitația pentru organizarea evenimentului – Asociația Opera 2 You, a Operei Naționale Române din Cluj – Alin Ivan respectiv managerul Florin Estefan.
Fără video mapping
Edițiile anterioare ale serbărilor Art Nouveau de la Oradea au obișnuit publicul cu spectacolul cu sunet, lumină și culoare proiectat pe fațadele din Piața Unirii. Anul acesta, această ofertă lipsește din program.
Adriana Lipoveanu a punctat cele mai importante momente din program. De regulă, evenimentele dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau sunt fixate în 10 iunie, dar anul acesta data aceasta pică vinerea. Ca atare, seria de evenimente va debuta joi, iar evenimentul culminat se va ține în seara zilei de 11 iunie.
„În acest an am dorit să schimbăm abordarea celebrării Art Nouveau. Deși video mappingul a avut un mare succes anii trecuți, am dorit să dezvoltăm un alt tip de concept, care pornește de la patrimoniul arhitectural excepțional pe care îl are municipiul Oradea, să creem un spectacol care să îmbine mai multe arte ale spectacolului, de la artele muzicale, coregrafică și arte plastice”, spune adjuncta Arhitectului Șef.
Astfel, joi în 9 iunie, la Casa Darvas la Roche – Fundația pentru Protecția Monumentelor va avea vernisajul expoziției „Arte și meserii în desingnul de interior”.
În 10 iunie la ora 10:00, studenții de la Facultatea de Construcții au evenimentul „Studiu formă și inovație în creația fraților Vago”, urmat de proiecția mai multor documentare, pe terasa Casei Darvas. Nu vor lipsi din progam arta stradală și tururile ghidate având tema „Tipografii – afișe și reclame comerciale”.
Piața Unirii, spectacol cu 2000 de locuri
Sâmbătă seara, cu condiția vremii prielnice, Piața Unirii va găzdui mega spectacolul de muzică, coregrafie și imagine – „Art nouveau peste ani”. 2000 de locuri vor fi puse la dispoziția orădenilor, pe scaune. Dacă vremea nu va permite, spectacolul se va amâna cu o zi. Vineri, în centru, va avea loc proba principală pentru spectacol, în Piața Unirii.
Managerul Operei din Cluj a insistat că evenimentul e o „asociere între arhitectură și muzică”, chiar dacă nu există un curent muzical Art Nouveau: „au fost muzici scrise în acea perioadă, muzici importante care atrag categorii de public, muzică comestibilă, aș spune, și frendonată de profani – Vltava de Smetana, Pavane de Fauré, Barcarola de Offenbach, Bolero și altele. Cum să facem o punte între muzică și arhitectură, că doar n-o să cântăm pe acoperișurile acestor edificii?! Ne-am gândit să facem un content video pe ecran LED, în piață. Orchestra va fi înconjurată de ecrane LED, pe care se vor succeda motive și imagini cu clădiri art nouveau din Oradea care vor avea un parcurs sincronizat cu parcursul muzical”.
Managerul mai zice că, observând „efervescența vieții culturale orădene, m-am gândit că cel mai potrivit ar fi să folosim orădeni, nu să aducem pe alții din țară sau din străinătate. Să folosim produsul local, să-i cunoască oamenii din Ioșia sau Velența, să știe că există aceste instituții pe care să le viziteze în timpul stagiunii. Acesta este scopul nostru, să atragem categorii noi de public către produsul cultural local”.
Capetele de afiș: soprana de coloratură Larisa Ștefan, mezosoprana Alexandra Leșiu, violoncelistul Octavian Lup dar și Andreea Jura, care semnează coregrafia. Prezentator va fi Loredana Corcheș.
Tururi ghidate și vernisaj
Orădenii se pot înscrie pentru tururile ghidate urmărind pagina Zilele Art Nouveau Oradea.
Vernisajul de deschidere a evenimentului, programat joi seara, aduce în atenția publicului un set de mobilier art nouveau restaurat, după ce, părăsind Ungaria, a ajuns la Glasgow, după care a fost cumpărat de Fundația pentru Protecția Monumentelor și adus la Oradea.
Angela Lupșea, președintele Fundației, spune că achiziția fost evaluat și expertizat, iar directorul de patrimoniu al Palatului Peleș i-a confirmat valoarea și va oferi detalii vizitatorilor.
„După doi ani aducem în Casa Darvas o nouă atracție turistică, mobilierul se presupune că a fost proiectat de frații Vago pentru o locuință din Budapesta. Fundația va declanșa procedura de clasare ca monument”, a precizat Lupșea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!