Vasile B. este acuzat că ar fi emis fraudulos 16 facturi în numele unei firme al cărei administrator era, în acte, un bărbat care nici măcar nu știa să scrie ori să citească. În baza documentelor, zidarul ar fi încasat peste 65.000 de lei, pe care nu i-a declarat la Fisc.
[eadvert]
Instanța l-a obligat pe inculpat să plătească statului peste 24.000 de lei, sumă ce reprezintă impozitul pe venit și contribuțiile la asigurările sociale și de sănătate corespunzătoare banilor primiți în baza facturilor.
Sentința Tribunalului Bihor nu este definitivă și mai poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea.
Bani nedeclarați la Fisc și un administrator… fără carte
În 2015, patronul unei firme, care încheiase cu Primăria din Salonta un contract de reparații a trotuarelor și de amenajare a unor poduri și bătuse palma și cu o altă societate pentru a reabilita termic două blocuri, s-a trezit în situația de a nu avea suficienți muncitori pentru a face lucrările. Atunci, spune bărbatul, ar fi fost contactat de Vasile B., care i-ar fi explicat că fratele său deține o firmă de construcții, la care el era angajat ca zidar.
Procurorii au arătat că inculpatul ar fi coordonat o echipă de muncitori – neidentificați de anchetatori și, probabil, plătiți la negru – ca să execute o parte din lucrări pentru patronul care încheiase contractele. Acestuia din urmă zidarul i-ar fi dat 16 facturi, câte una pe săptămână, timp de patru luni, în baza cărora și-a încasat banii: 65.800 de lei.
Sumă pe care, au stabilit magistrații, inculpatul nu a declarat-o la ANAF, nefiind nici măcar autorizat să efectueze operațiuni comerciale, ceea ce a provocat bugetului de stat un prejudiciu de 24.000 de lei, prin neplata unor impozite și contribuții.
Mai mult, când au verificat cine este administratorul din acte al firmei în numele căreia au fost emise cele 16 facturi, anchetatorii au avut surpriza să afle că „acesta este o persoană cu o situație materială precară, câștigându-și existența căutând în pubele, nu știe să scrie sau să citească, iar în schimbul unei sume de bani primită de la persoane necunoscute a acceptat să semneze anumite documente prin care acesta a preluat părțile sociale ale (societății – n.red). Nu cunoaște nimic legat de activitatea societății, nu deține documente financiar-contabile ale acesteia”, au consemnat judecătorii Tribunalului Bihor în hotărârea publicată pe portalul Rejust.
Apărarea cu penitenciarul nu a ținut
La un moment dat, în timpul procesului, zidarul a încercat să se apere, afirmând că într-una din cele patru luni facturate s-ar fi aflat, de fapt în penitenciar. Verificările au arătat că el fusese eliberat din închisoare cu o lună înainte de a-și începe activitatea de care a fost acuzat din acest dosar.
De altfel, Vasile B. fusese condamnat în 2013 la cinci ani și cinci luni de închisoare pentru înșelăciune, complicitate la înșelăciune și fals, fiind eliberat condiționat în august 2015, cu un rest de pedeapsă de 803 zile. În 2017 a mai primit o pedeapsă de nouă luni de închisoare cu suspendare pentru conducere fără permis, iar un an mai târziu a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare, tot cu suspendare, pentru că ar fi luat mai bine de cinci kilograme de mercur alb de la o altă persoană pentru a-l vinde și a împărți profitul.
Tribunalul Bihor a ținut cont de toate aceste antecedente și a contopit pedepsele cu cea de un an și opt luni dată în dosarul de evaziune fiscală. A rezultat astfel o condamnare finală de doi ani, cinci luni și 611 zile de închisoare, din care a fost scăzută o perioadă de 20 de luni considerată executată între 2017 și 2018. În plus, instanța i-a interzis bărbatului dreptul de a fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal al vreunei firme, pe o perioadă de 5 ani și a extins sechestrul pe toate bunurile acestuia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!