Ziua Internaţională a Copiilor Supravieţuitori ai Cancerului a fost marcată sâmbătă la Oradea, pentru a şaptea oară.
Invitaţi la teatru
Această zi, celebrată anual la 15 februarie, a devenit pentru medicii onco-hematologi pediatri de la Oradea, obişnuinţă pentru a-i recompensa pe micuţii pe care îi tratează sau i-au tratat, pentru curajul de a fi suportat tratamentele speciale, unele extrem de chinuitoare.
Aşa se face că 60 de copii, unii dintre ei deveniţi adulţi, din Bihor şi din afara Bihorului, care au fost trataţi (şi) la Oradea de către dr. Gabriela Miculschi şi dr. Ritli Ladislau au fost invitaţi speciali ai acestor medici.
Împreună cu fundaţia Hospice şi alţi colaboratori, medicii şi asistentele de la onco-hematologia pediatrică orădeană i-au invitat pe actualii şi foştii lor pacienţi la fostul teatru Arcadia.
Întâlnirea a debutat la ora 10:00, pe holul teatrului, unde cei mai mici au fost provocaţi să se îndeletnicească cu activităţi practice (au pictat pe forme de gips, au făcut felicitări pentru mamele lor, au făcut „furtuni în borcan” etc).
Apoi, toţi cei 60 de foşti pacienţi cu cancer au vizionat „Vrăjitorul din Oz”, în interpretarea actorilor de la Regina Maria.
Autografe de la Alexandru Lungu
Ulterior, toţi copiii au fost invitaţi la masă, apoi au asistat la un program de artificii, iar cei mari au fost invitaţi la bowling.
La evenimentul de la fostul teatru Arcadia a participat şi sportivul orădean Alexandru Lungu, care a împărţit autografe. Acesta a dorit să vină pentru a da curaj şi speranţă copiilor şi părinţilor lor. „Vreau să le transmit părinţilor să nu se dea bătuţi, să nu arate copiilor decât optimism. Toată lumea trece la un moment dat prin momente grele prin viaţă. Important e să nu cedezi”.
Cum evenimentul din acest an s-a vrut a fi dedicat în special copiilor care au fost declaraţi vindecaţi şi au supravieţuit cancerului, doctorii au dorit să puncteze ziua cu ceva special. Ei au realizat diplome pentru copiii supravieţuitori, precizând pe fiecare faptul că se alocă pentru „curaj”.
De reţinut că susţinerea financiară s-a făcut din banii fundaţiei „Protejaţi copiii”, ce aparţine de Spitalul Curteanu. Medicii prezenţi au propus formarea unui comitet de părinţi care să se preocupe îndeaproape de activităţile şi sprijinirea copiilor cu cancer, prin fundaţia spitalului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!