În data de 19 iunie 2015, UNPR şi VOSZ, organizaţiile cu cel mai redutabil istoric în mediul de business românesc, respectiv maghiar, au semnat la Hilton-Budapesta, un acord de parteneriat ce va marca pentru prima oara în istoria de secole a relaţiilor celor două state, startul unei colaborări integrale între firmele din cele două ţări.
Astfel prin acest document, nivelul transfrontalier în colaborarea comercială între cele două naţiuni este extins la nivelul naţional, în aşa fel ca şi “vinul de Tokai să ajungă până la Constanţa, iar cel de Bohotin la Gyor”, dacă e să dorim o exprimare metaforică, acceptată de altfel, de ambele părţi.
Cei doi presedinţi, Ioan Lucian şi Demjan Sandor, au pecetluit principiul eficienţei economice în relaţiile companiilor membre, complet independent de mediul politic, mediu mai mult sau mai puţin previzibil, din cele două ţări.
Cu o forţă impresionantă pentru acest nivel de întâlnire, cele două grupuri de câte douăzeci de membri de top management, de fiecare parte, au procedat la dezbateri pragmatice pe grupuri de lucru în continuarea ceremoniei oficiale de semnare a documentelor acordului.
Caracterul oficial al întâlnirii a fost susţinut şi de prezenţa activă a Ambasadei României la Budapesta prin ataşatul său comercial şi prin cei doi reprezentanţi ai Ministerului de Externe al guvernului maghiar.
Astfel, fata în fata, reprezentanţii UNPR, ai principalelor zone economice româneşti cum sunt Braşov, Timiş, Bihor, Bucureşti, Satu-Mare, Harghita şi presedinţii VOSZ ai regiunilor maghiare au convertit discuţiile în soluţii concrete de colaborare pe domenii industriale, turistice, de tehnologii avansate, comerciale, agricultură şi învăţământ. Preşedinţii a patru comisii de specialitate ai UNPR au stabilit de comun acord cu omologii lor maghiari pe zona fondurilor europene, industriei şi energiei dar şi al dialogului social, proiecte potenţiale în dezvoltarea oportunităților de afaceri pe Dunăre, de realizare a unei platforme de comunicare virtuală, dar şi reală între cei peste 60.000 de membri activi ai organizaţiilor, precum şi stabilirea unui calendar cu frecvenţă trimestrială de identificare a elementelor care să crească valoarea adăugată a schimburilor economice între corporaţiile celor două ţări.
Ambele părţi şi-au exprimat speranţa că forţa economică a celor două organizaţii cu sute de mii de angajaţi să influenţeze în mod constructiv calea europeană româno-maghiară a drumului cu sens unic, stabilit de comun acord, „Împreună business”.
Acordul istoric dintre mediul de afaceri românesc şi cel maghiar a marcat, începând din 19 iunie 2015, o cooperare pe termen nelimitat între firmele membre ale celor două entităţi neguvernamentale, colaborare care se va concentra exclusiv pe partea pozitivă a tuturor posibilităţilor de schimburi comerciale reciproce.
Citiți principiile noastre de moderare aici!