Zi de doliu pentru credincioșii ortodocși și greco-catolici. Vinerea Mare este o zi aliturgică, pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Hristos, în chipul pâinii și al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeași zi. În seara acestei zile, an de an, se oficiază denia Prohodului Domnului.
[eadvert]
Mii de oameni s-au adunat în jurul bisericilor și au cântat vineri Prohodul Domnului. La Mănăstirea Franciscană „Maica Domnului” câteva zeci de credincioși au participat la ceremonie. La finalul slujbei, credincioșii au mers în procesiune în jurul lăcaşelor de cult cu lumânări aprinse, după care au trecut pe sub Sfântul Epitaf.
Ritualul este respectat cu sfințenie în toate lăcașurile de cult din țara noastră.
Vinerea Mare este o zi cu mare încărcătură spirituală, spun preoții. În unele locuri i se spune și „vinerea neagră”, pentru că amintește de ziua în care Isus a fost răstignit pe Cruce și înmormântat. Sâmbătă este ultima zi de post și rugăciune dinaintea celei mai mari sărbători creştine – Învierea Domnului. La miezul nopţii, zeci de mii de oameni vor lua drumul bisericii pentru slujba Învierii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!