„La nivelul ZMO există obiective și vestigii istorice care ţin de patrimoniul national, precum CetateaOradea, Cetatea Biharia, Turnul Ciung, rezervaţia naturală de nuferi din Băile Felix, dar nu există un inventar al patrimoniului cultural care să determine apoi realizarea unei strategii de dezvoltare culturale, turistice dar şi academice cu impact la nivel metropolitan, regional şi transfrontalier”, se arată în prezentarea proiectului derulat de Institutul de Studii Euroregionale, împreună cu Universitatea din Oradea şi Asociaţia Zona Metropolitană Oradea derulează, în perioada 4 ianuarie – 3 noiembrie 2010.
În urma inventarierii acestora, s-au determinat 117 obiective demne de patrimoniul cultural material. Acestea sunt evidenţiate în harta „Zestrea ZMO”, în broşura proiectului şi în afişele de promovare a meşteşugurilor locale. Din cauza tirajului redus, acestea au fost postate pe internet, la adresa http://www.igri.ro/ro/cercetare/proiecte.
Interesate în acest demers sunt administrațiile publice locale, mediul de cercetare şi cel academic şi meşteşugarii şi artizanii tradiţionali. Aceştia sunt într-o situaţie extrem de dificilă în momentul de faţă din cauza nepromovării produselor realizate, fiind pe punctul de a nu mai practica această activitate.
C.Gh.
Citiți principiile noastre de moderare aici!