La Muzeul Orașului Oradea din Cetatea Oradea va fi vernisată expoziţia itinerantă „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România”. Evenimentul va avea loc în ziua când se împlinesc 75 de ani de la începutul violențelor de la Închisoarea Pitești, vineri, 6 decembrie, ora 13:00.
Expoziția itinerantă este biligvă (română/engleză) și conține, pe lângă informații despre Fenomenul Pitești și cronologia represiunii din penitenciarul Pitești, obiecte originale din sistemul penitenciar comunist – mobilier de celulă, zeghe (uniforma deținuților), dar și fișe matricole penale, cărți poștale trimise de deținuții politic familiilor și fotografii inedite. În plus, curatorii au pregătit o secțiune dedicată deținuților politic bihoreni care au trecut prin Fenomenul Pitești și o zonă unde vizitatorii pot împărtăși gândurile și impresiile lor.
Invitatul special al evenimentului este Alin Mureșan, istoric și fondator al Centrului de Studii în Istorie Contemporană, autor al studiului „Pitești. Cronica unei sinucideri asistate”, al volumului „Ultimul cuvânt. Retrăind Fenomenul Pitești” și scenarist al documentarului „Demascarea”.
„Dormitul era şi el un chin, victimele fiind obligate să stea în pat întinse pe spate, cu pătura până la piept şi mâinile deasupra păturii, ca să nu poată să se sinucidă. Dacă vreunul adormea şi se mişca în somn, plantoanele care stăteau de gardă peste noapte îl loveau violent cu ciomagul, ceea ce, coroborat cu tensiunea strânsă în timpul zilei în urma bătăilor, făcea somnul imposibil pentru mulţi dintre deţinuţi. Alţii nu au fost lăsaţi să doarmă intenţionat timp de câteva zile, ajungându-se până la zece, cinsprezece în cazurile extreme, pentru a-i doborî psihic”, scrie Alin Mureșan în „Pitești. Cronica unei sinucideri asistate”.
Alături de Alin Mureșan, vor lua cuvântul prof. univ. dr. Gabriel Moisa, istoric și manager, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, și dr. Cristina Pușcaș, muzeograf, Muzeul Orașului Oradea, inițiatoarea Memorialului Rezistență și Represiune în Bihor. La deschidere vor fi prezente curatoarele Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești, și Andreea Corca, muzeograf la Muzeul Național Brukenthal.
Expoziția itinerantă „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România” este un proiect al Memorialului Închisoarea Pitești în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal și cu participarea Penitenciarului București Jilava – Fortul 13 și prezintă cronologia acțiunii violente desfășurate de regimul comunist la Penitenciarul Pitești între 1949-1951.
„Cunoscută azi drept «Fenomenul Pitești», «Experimentul Pitești» sau «reeducarea prin tortură», această formă de tortură sistematică aplicată studenților anticomuniști avea drept scop principal obținerea de informații de la victime, ce foloseau la arestarea altor anticomuniști, violențe care au dus și la distrugerea personalității victimelor, spre a le face incapabile de acțiuni de opoziție față de regim în viitor. Sinistra acțiune a avut loc la Pitești, între noiembrie 1949 și mai 1951, unde peste 600 de studenți au fost supuși torturilor, dar a fost extinsă în alte penitenciare începând cu primăvara anului 1950, unde alte câteva sute de deținuți politic au fost torturați”, se arată în prezentarea expoziţiei.
Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Memorialul Închisoarea Pitești și Muzeul Național Brukenthal. Expoziția nu este recomandată copiilor sub 10 ani din cauza violenței deosebite a subiectului prezentat. Ea va putea fi vizitată în perioada 6 decembrie 2024 – 9 februarie 2025.
Citiți principiile noastre de moderare aici!