Ioan Cigan este avocatul orădean care a desființat în Justiție monopolul CET instituit în Oradea de către Executivul Primăriei și consilierii locali. Cigan s-a adresat Justiției după ce s-a lovit de refuzul Primăriei pentru racordarea la rețeaua Distrigaz, pe motiv că proprietatea avocatului, situată pe strada Delavrancea, se află într-o zonă unitară de încălzire A, după cum a decis municipalitatea prin două Hotărâri de Consiliu din 2013, prin care s-a aprobat Regulamentul de termoficare al orașului.
Provocat de redactorul JB, Cigan ne-a transmis că în ultima perioadă a fost asaltat de zeci de orădeni dornici să scape şi ei de monopolul CET, tot prin acţiune judecătoarească. Aceasta deoarece sentinţa definitivă favorabilă lui Cigan, emisă anul acesta de Curtea de Apel Timiş, îi este opozabilă doar acestuia în raporturile cu Primăria, iar municipalitatea nu are de gând să-şi revoce regulamentul prin care i-a legat pe orădeni de glia numită sistemul centralizat de termoficare.
După victoria sa în Justiţie, zeci de orădeni şi-au manifestat interesul de a dechide procese împotriva Primăriei şi Consiliului Local.
„Am primit foarte multe telefoane. Au fost câteva zeci, din partea celor ce nu au primit avizul de a introduce gazul”, ne-a declarat avocatul Ioan Cigan, a cărui casă de avocatură se pregăteşte acum de zeci de procese intentate Primăriei Oradea, în problema monopolului CET. În iunie, Cigan a obţinut o sentinţă definitivă favorabilă din partea Curţii de Apel Timiş, prin care acesta este liber să se racordeze direct la reţeaua de gaz, după ce Primăriei îi refuzase acordarea avizului (!), pe motiv că locuinţa acestuia, situată pe strada Delavrancea, este cuprinsă în zona unitară de încălzire A şi, prin urmare, este obligatoriu racordată la sistemul centralizat de termoficare generat de CET. „În urmă cu două săptămâni am primit şi motivarea deciziei. Între timp, am obţinut certificatul de urbanism pentru racordarea la Distrigaz”, ne-a declarat avocatul. Înainte de decizia Curţii de Apel Timiş, avocatul câştigase în primă instanţă anul trecut, la Tribunalul Bihor.
În aprilie 2014, Ioan Cigan atacase în instanţa Hotărârile Consiliului Local 517 şi 518 din 2013, prin care s-a aprobat Regulamentul de termoficare a oraşului, considerând prevederile adoptate de administraţia locală ca fiind abuzive. În pledoaria sa, Cigan a arătat că, în forma în care au fost adoptate, cele două HCL-uri instituie un monopol, sesizat la vremea respectivă şi de Consiliul Concurenţei.
Concurenţa şi consumatorii
Deşi reprezentanţii Primăriei au încercat să demonstreze în instanţă că Regulamentul este un act administrativ cu impact normativ general valabil, nu unul cu impact individual, cele două instanţe au infirmat poziţia municipalităţii, dat fiind faptul că efectele deciziilor municipale au un impact cât se poate de individual, pentru cei cuprinşi în zonele unitare de încălzire. Aceasta deoarece, în cazul avocatului Cigan, acestui consumator i-a fost „îngrădit nejustificat accesul la un serviciu oferit pe piaţă de un operator care furnizează energie termică în mod independent de sistemul centralizat”. Prin urmare, Primăria a fost obligată de instanţă să-i elibereze lui Cigan avizul pentru racordarea la Distrigaz. În sprijinul acestor sentinţe judecătoreşti stau atât legislaţia naţională, cât şi prevederile UE, toate conţinând prevederi menite să protejeze concurenţa loială, drepturile consumatorilor şi principiile economiei de piaţă.
Primăria şi Consiliul Local Oradea au recurs la strategia instituirii zonelor unitare de încălzire, indiferent de calitatea serviciilor oferite de Termoficare SA, pentru a menţine o pungă considerabilă de clienţi sistemului centralizat CET, astfel încât termoficarea în regim centralizat să poate fi perpetuată în Oradea. Cum juriştii Primăriei Oradea au anunţat că doar lui Ioan Cigan i se aplică efectele sentinţei Curţii de Apel Timiş, orădenii din zona unitară de încălzire A, ce vor să renunţe la serviciile Termoficare SA şi să recurgă la alte sisteme de încălzire, nu au decât să se adreseze Justiţiei, o dată ce precedentul judiciar a fost creat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!