Evenimentul a fost pregătit cu entuziasm de gazde, oferind participanților o experiență captivantă, prin diverse prezentări interactive la standuri. Cozile s-au format în scurt timp. Studenții din cadrul departamentului de Biologie, au stârnit curiozitatea vizitatorilor, prezentându-le o varietate de specii de insecte.
„Aici avem tigrul platanului, o specie invazivă din America de Nord. Acum o găsim în toată România. Avem vaca domnului, o urechelniță, ploșnițe, carabide, larve de țânțar și buburuze. De asemenea, le putem arăta participanților o plantă de Elodea, procesul de fotosinteză, adică modalitatea în care se hrănesc plantele, dar și felul în care aceasta elimină, în mod secundar, oxigen”, povestește Carmen, una dintre studentele de la Biologie.
Cei de la departamentul de Fizică au prezentat cinci experimente: galvano-electricitate, electrotehnică, electrostatică, optică cu laser, difractie și frânare magnetică în tuburi conductoare nemagnetice. Mircea Hartmann, studentul în anul I la programul de master Fizica explorărilor și tehnicilor biomedicale, le-a prezentat copiilor o baterie făcută din lămâi.
„Am legat în paralel 10 lămâi și am utilizat electrozi de cupru și de zinc pentru a extrage din mediul acid curent electric. Practic, am făcut o baterie din lămâi, care aprinde un led. Publicul a reacționat bine, a fost impresionat. (…) Când viața îți dă lămâi, faci electricitate”, explică studentul.
În cadrul experimentului de frânare magnetică în tuburi conductoare nemagnetice, unul fiind din plastic, iar celălalt din cupru, participanții trebuiau să ghicească în care dintre cele două tuburi va cădea mai repede magnetul.
„Cei mai mulți alegeau tubul de cupru, dar în momentul în care dădeam drumul magnetului în tubul de plastic, acesta cădea pe podea în maxim trei secunde”. Toate experimentele au avut loc sub observația echipei de fizicieni de la Facultatea de Informatică și Științe, compusă din lector univ. dr. Florin Beiușanu, directorul departamentului de fizică – Monica Toderaș, doctorandul Maximilian Mangra și studentul Mircea Hartmann.
Ateliere interactive
Echipa de robotică a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea le-a explicat celor interesați cum funcționează o imprimantă 3D și unul dintre roboții construiți de ei, pe care copiii l-au putut testa ulterior. Pe lângă aceste activități, publicul a avut oportunitatea să participe la un atelier interactiv pentru elaborarea de mici structuri geometrice modulare, cu elemente prefigurate din lemn de balsa, un atelier interactiv muzical – body music, un joc educativ numit Go Go Goals, destinat înțelegerii obiectivelor de dezvoltare sustenabilă, demonstrații și lecții de prim ajutor premedical și multe altele.
Muzeul Țării Crișurilor, partener al Universității din Oradea, a deschis seria de evenimente dedicate științei cu o ofertă specială. Pentru cei care doreau să afle mai multe despre trecutul orașului Oradea și al județului Bihor, porțile muzeului au fost deschise între orele între orele 15:00-17:00. Între orele 18:00-19:00, participanții au fost invitați să se alăture unui tur ghidat, în cadrul căruia au fost prezentate cele mai noi și atractive laboratoare și elemente de infrastructură ale Universității din Oradea. Punctul culminant al serii a fost, fără îndoială, tombola mult așteptată, care s-a desfășurat la ora 21:00, aducând emoție și entuziasm în rândurile celor prezenți.
Trimite articolul
XA FOST NORMAL SA NE TINEM COPI DEPARTE DE ASTIA CARE FAC RAU LA COPI CU MIZERILE LOR ANTICRESTINE WOKE SI DIN ALEA
-
sau aia analfabeti