Câteva zeci de persoane din Bihor au depus deja cereri pentru restituirea diferenţei taxei de poluare. Potrivit informaţiilor primite de la Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al Finanţelor bihorene, până în prezent au depus cereri pentru restituirea diferenţelor de taxă.
Documente
Conform noilor reglementări privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzute în Legea nr. 9/ 2012, HG nr. 9/2012 şi OPANAF nr. 28/2012, restituirea sumelor se va face pe baza următoarelor documente: cerere de restituire – model anexa nr. 2 la HG nr. 9/2012; documentul doveditor al plăţii taxei pe poluare pentru autovehicule/taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, respectiv chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plăţii acesteia, în original sau în copie şi copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora.
Pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, la cererea de restituire se anexează, în copii conforme cu originalul, pe baza declaraţiei proprii, documentul doveditor al plăţii taxei de poluare pentru autovehicule/taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, precum şi cartea de identitate a vehiculului şi a certificatul de înmatriculare.
În cazul restituirii sumelor reprezentând valoarea reziduală a taxei plătite este nevoie de cerere de restituire; copia legalizată a cărţii de identitate a vehiculului; documentul eliberat de organele de poliţie competente, din care să rezulte că autovehiculul a fost scos din parcul auto naţional, în original şi copie; documentul care atestă faptul că autovehiculul a fost transferat în alt stat membru, respectiv factura/contractul de vânzare – cumpărare sau declaraţia vamală de export, după caz, în copie şi original şi dovada plăţii taxei/taxei de poluare pentru autovehicule, în copie şi în original.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!