Se împlinesc zece ani de la prima ediţie a Târgului de bunătăți, meșteșuguri și voie bună „Straiţă Plină”. În 2012, la iniţiativa Asociației Orizont Verde și în parteneriat cu Primăria Comunei Roșia, a început „călătoria” de un deceniu a acestui eveniment care a ajuns un punct fix pe calendar, în fiecare început de toamnă, pentru foarte mulţi bihoreni, dar şi clujeni, arădeni sau timişoreni.
Atunci programul a debutat cu deschiderea oficială a Biblionetului, în Centrul Cultural „Gheorghe Ciuhandru” având loc şi programul artistic, în timp ce producătorii locali şi-au etalat bunătăţile în centrul comunei. În zece ani, „Straiţă Plină” s-a mutat Între râuri, într-un spaţiu mult mai generos, a adunat mult mai mulţi producători, a adăugat 16 ateliere interactive pentru copii și adulți şi şi-a diversificat programul artistic, într-un efort comun care a ajuns să fie un eveniment cu tradiţie.
Anul acesta târgul se va desfăşura sâmbătă, 24 septembrie, Între râuri, la intrarea dinspre Beiuş. Evenimentul este organizat de Asociația Orizont Verde și de Primăria Comunei Roșia, având ca parteneri: Consiliul Județean Bihor, Agenția de Management al Destinației Bihor, Centrul de Cultură Bihor și Destinația de Ecoturism Pădurea Craiului.
Deschiderea târgului de promovare a producătorilor locali va avea loc la ora 10:00. Ca în fiecare an oferta va fi bogată, cu produse autentice. Straiţele se vor putea umple cu zacuscă, gemuri, dulceţuri, uleiuri presate la rece, produse apicole, murături, pălincă, ciuperci uscate, produse din cătină, siropuri şi lichioruri de casă, iar pofta va putea fi potolită cu: sarmale, varză călită, fasole cu ciolan sau cârnaţi de casă, dar şi plăcinte, prăjituri sau clătite.
Pe parcursul zilei, între orele 11:00 – 17:00 se vor desfăşura ateliere interactive pentru copii și adulți. Vor fi ateliere de meșteșuguri tradiționale grupate sub egida Școlii de meșteșuguri, precum și o serie de alte ateliere de hand made sau animație pentru copii.
La ediţia aniversară, cei mari şi cei mici se vor putea alătura celor zece ateliere de meşteşuguri: Atelier de olărit cu Raul Bocşe, Atelier de nuiele cu Dinu Perva, Atelier de încondeiat ouă cu Dorina Hamza, Atelier de zgărdane cu Mărioara Matiuţa, Atelier de strungărit Ianos Almasi, Atelier de pirogravură cu Petre Merinu, Atelier de tors cu Fica Barnoş, Atelier de instrumente muzicale cu Fero Egyed, Atelier cu război de ţesut cu Floriţa Codoban, Atelier de cojocărit cu Mirela Boţa. Pe lângă acestea, vizitatorii vor fi aşteptaţi şi la: Atelier aventură cu Adventure Center, Atelier animație copii cu Camps 4U, Atelier de ritm cu Andrada Ciupeiu, Atelier de moriști cu Mudramez, Atelier de tricotat cu Ecaterina Lațcu şi Atelier ciuperci cu Dan Ursu Olar.
Spectacolul folcloric va debuta la ora 12:00. Gazdă va fi Ansamblul Codrenii Bihorului din Roșia care va avea mai mulţi invitaţi: Muguri și mlădițe de tezaur din Beiuș, Ansamblul folcloric studențesc Mugurelul al Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Ansamblul Dor Șuncuian din Șuncuiuș, Surorile Tomele, Remus Bondar, Alex Pop Zărăndean şi Veta Biriș. După ora 16:30, pe scenă va urca formația „Graiu” urmată apoi de formația „Iarba Fiarelor”.
Zece ediţii de „Striţă Plină” vor fi sărbătorite responsabil şi sustenabil, cu voie bună, cu multe bunătăţi, cu drag de tradiţii şi cu multă muzică. Sâmbătă, Între râuri.
„Straiţă plină”, Târg de bunătăți, meșteșuguri și voie bună, prima ediţie – 2012
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!