După Toamna Orădeană de anul trecut şi după prima ediţie a Târgului de Crăciun organizat la Oradea, în Cetate, iată că Cetatea a devenit din nou centrul universului orădean. În câteva zile, pe final de săptămână, mii şi mii de orădenii şi nu doar orădeni au călcat din nou pragul Cetăţii. Programul anunţat pentru Zilele Cetăţii s-a arătat atractiv pentru cei atraşi de antren, indiferent că a fost vorba despre muzică, jonglerii, demonstraţii, teatru, despre aerul medieval al evenimentului sau, pur şi simplu, de clasica poveste cu prietenii, la o bere şi un mititel în faţă, la ceas de seară, după o zi toridă.
Cetatea Oradea s-a transformat într-un veritabil magnet, atât înainte, însă îndeosebi după asfinţit. Sâmbătă, trupa Vunk a reuşit să umple platoul din faţa scenei amplasată în proximitatea Palatului Princiar din Cetate. Chit că Vunk au avut o concurenţă serioasă în derby-ul euro-fotbalistic Germania – Italia, ce a atras un alt tip de public orădean, în Piaţa Unirii, la marele ecranul LED, în faţa căruia s-a umplut ovalul piaţetei din faţa Palatului Vulturul Negru.
Înainte de Vunk, Cetatea a răsunat de acordurile trupei artistului local Marian Filip, care şi-a propus să popularizeze muzica country şi pe plaiurile noastre. Înainte cu o seară, în Cetate răsunaseră acordurile Pink Floyd, pe scena mare cântând Dan Andrei Aldea şi invitaţii săi – Speak Floyd şi Călin Pop.
Greutăţi medievale
Participanţii la Zilele Cetăţii au putut asista la simularea intensă a unei bătălii – „Cucerirea podului cetăţii” – însă, deşi anunţată în program cu durata unei ore intregi, în cele din urmă zalele cavalerilor de secol XXI i-au făcut pe aceştia să-şi scurteze programul la doar douăzeci de minute… De altfel, Zilele Cetăţii a avut în program diverse activităţi de natură să atragă, dat fiind călătoria în timp, până în vremurile întunecate ale Evului Mediu, în care viaţa valora mult mai puţin, iar speranţa de viaţă a unui bărbat era redusă la ceea ce definim azi ca fiind vârsta a doua. Cei ce au urmărit concursurile de tir cu arcul sau de lupte medievale full-contact au putut încerca, la rându-le, grelele armuri medievale, scuturile şi armele specifice acelor timpuri.
Alte elemente ce au întregit tabloul medieval – muzica medievală cântată live pe scena din curtea interioară a Palatului Princiar, dar şi proprietarul de şoim şi de bufniţă, care îi punea în temă pe curioşi, în timp ce le dădea prădătoarele pe mână! În apropiere, un alt pasionat de medievalism dădea lămuriri despre viaţa în Evul Mediu şi importanţa iscuselii de a mânui armele oţelite.
Doritorii să pătrundă mai mult în atmosfera Cetăţii au putut şi pot în continuare vizita Muzeul Pâinii din Cetate (corpul H) – menit să arate tradiţia panificaţiei din Oradea şi Bihor, iar până duminică, 3 iulie, Cetatea a găzduit expoziţia Mahrame – o inedită expoziţie de artă textilă inspirată din episoade ale comunismului în România și din icoanele cu Marama Veronicăi.
Concurs de lupte medievale full-contact – Prima incintă a cetăţii
Bătălie – „Cucerirea podului cetăţii” – Podul de acces cetate şi Şanţ latura de vest
Expoziţie „Muzeul Pâinii”- corpul H
Expoziţie de marame – corpul C (deschisă până în 3 iulie)
Citiți principiile noastre de moderare aici!