După insistenţele îndelungate ale poliţiştilor din toată ţara, inclusiv din Bihor, Guvernul României a decis interzicerea a 36 de plante şi substanţe etnobotanice, printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată în şedinţa de miercuri a Executivului. Patronii de weedshopuri au însă o perioadă de graţie ca să poată distruge stocurile, a anunţat ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla.
Victime multe
Dintre cele 36 de produse etnobotanice interzise 27 sunt practic substanţe interzise şi 9 sunt plante interzise, care se consideră a fi droguri. Actul normativ a fost dat fără avizul Comisiei Europene, la cererea premierului Emil Boc, care a solicitat această interdicţie „în regim de maximă urgenţă”.
Poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea apreciază măsura luată pentru că astfel vor putea să sancţioneze mai aspru pe cei care deţin astfel de stupefiante. Comisarul-şef Valerian Şipoş de la BCCO Oradea a relatat că anul trecut politiştii au aflat de circa zece tineri care au ajuns la spital , dar probabil numărul tinerilor bihoreni care au suferit de pe urma plantelor etnobotanice este în realitate mai mare: „Nu toţi cei care au consumat astfel de plante ajung la spital şi dacă ajung, nu toţi recunosc ce au consumat şi nu toţi medicii anunţă Poliţia că au ca pacienţi victime ale acestor tipuri de droguri”.
Prin interdicţia pusă, cei care vor fi prinşi că vând droguri pe post de plante se vor alege cu dosare penale şi riscă să stea câţiva ani la puşcărie.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!