Politicianul Horea Vuşcan ţine morţiş să iasă în evidenţă. Să arate tuturor că el este altfel decât ceilalţi din politică. „Am tot ce îmi doresc. Sunt un om realizat profesional şi personal, sunt sănătos. Nu îmi lipseşte nimic. Iar când vorbesc despre corupţie, vorbesc în cunoştinţă de cauză, pentru că şi eu am fost victima abuzurilor. Le propun oamenilor mai puţină putere pe mâna politicienilor. Mai puţin abuz. Pentru că niciun politician nu merge să facă politică pentru 1.000 de euro. Nu te stresezi, nu încasezi atâtea înjurători pentru 1.000 euro. Ştiu că moralitatea unui om trece întotdeauna prin stomac. Un om care intră în politică fără bani, fără să aibă nimic de pierdut, va sacrifica cu uşurinţă moralitatea pentru un profit. Eu, în schimb, am multe de pierdut. Acesta este un atu în plus în faţa unui potenţial pericol de coruptibilitate a mea”. Vorbele îi aparţin lui Horea Vuşcan, candidatul care nu a ezitat să cheme presa la el acasă, pentru a-l cunoaşte mai bine. O casă modernă, cu grădină generoasă, situată chiar pe malul Crişului, amplasată oarecum ironic peste drum de mânăstirea Sf. Cruci, în ciuda ateismului militant afişat de Vuşcan. Spune că nu-l deranjează clopotele bisericii…
Din sufrageria unde tronează un pian vechi, un perete îmbrăcat în scene din Roma antică, dar şi ultima sticlă de ulei „Horea” ce a ieşit pe bandă, în Oradea, Vuşcan filosofează despre concepţia sa asupra societăţii şi a statalităţii. „Nu vreau un arbitru între oameni, între societăţi comerciale, vreau un garant de drepturi. Nu vreau un stat-jucător care să mă concureze pe mine, ca privat, nu vreau un stat extrem de protector care să transforme societatea într-o lume de asistaţi. Cer retragerea Statului din economie, să lăsăm piaţa liberă să gestioneze şi să regleze lucrurile. Pentru că altfel, dincolo de toate, va fi corupţia”, afirmă Vuşcan, de lângă liderul său judeţean de partid, Daniel Meze. În continuare, Vuşcan exemplifică cu procesele pe care le-a avut la Iaşi şi Craiova, cu primarul Nichita şi ex-primarul Solomon, după ce a fost eliminat sau a pierdut licitaţii. „Toţi vor şpăgi, şi când nu le dai şpăgi, nu primeşti contracte. Sunt în top la CNSC, cu procese de contestaţii. De atunci, legislaţia s-a schimbat şi a devenit totul mult mai greu”, afirmă Vuşcan, patronul Alien Concept – firmă ce se ocupă de automatizări.
Susţine că concurenţa aduce inovaţie
Vuşcan recunoaşte că nu cunoaşte „cea mai bună soluţie pentru încălzire, pentru salubritate, nici pentru drumuri. Nu cunosc soluţiile cel mai bine, dar alţi oameni, în alte domenii, ştiu mai bine decât mine. Dar din cauza monopolurilor, nu pot să îşi aducă inovaţia în societate. Mecanismele care încurajează monopolurile dau inovaţia este dată la o parte. Profesionalismul nu există. Orice companie de stat este condusă de oameni politici, care nu sunt cei mai buni profesionişti. Dacă ar fi, ar face business. Dar au un mare atu – fac parte din partidul care a câştigat alegerile”.
Vuşcan crede că pentru calitatea de consilier local îl recomandă inovaţiile despre care afirmă că le-a adus în lumea afacerilor. „Inovaţia, în cazul meu, a funcţionat. Am făcut primul club de calculatoare, prima televiziune din tramvai, prima bursă Bitcoin, primul centru comercial din Sîntandrei. Vreau concurenţă. Să lăsăm cetăţenii să aleagă cea mai bună soluţie”, e mesajul pe care afaceristul speră că orădenii îl vor capta, într-un final…
Citiți principiile noastre de moderare aici!