În judeţul Bihor nu au fost nici anul acesta cazuri de rabie la om, dar numărul muşcăturilor de animale la oameni a fost în primele nouă luni de 578. Muşcăturile au fost provocate în special de câini şi pisici şi din totalul celor 578 de bihoreni muşcaţi, 464 au necesitat tratament (300 lei costul tratamentului/pacient), iar dintre cei puşi sub tratament, cinci au necesitat şi seroprofilaxie, un tratament mai scump (720 lei/pacient).
Cât priveşte animalele sălbatice, vulpile par a fi mai periculoase. Inspectorii sanitar-veterinari au un calendar de vaccinare pentru animalele sălbatice, care sunt vaccinate de regulă oral. Vulpile sunt vaccinate antirabic cu elicopterul, cu ajutorul căruia se împrăştie doze pe o rază de circa 100 km.
Totuşi, bihorenii de la deal şi munte sunt rugaţi să aibă grijă cum îşi depozitează deşeurile menajere, pentru ca acestea să nu atragă animalele sălbatice (vulpi, lupi, urşi).
Doctorii de la DSP roagă bihorenii asupra afecţiuni rabiei (îmbolnăvire prin transmiterea virusului şi a riscurilor pe care ea le implică pentru sănătatea individuală şi colectivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!