„Tata ar fi vrut să fac medicină sau inginerie. Era conştient că filosofia nu-i o pâine sigură“, mărturisea Mircea Flonta care alături de filosoful Ilie Pârvu și fizicianul Ladislau Vékás au devenit miercuri academicieni titulari. Vasile Pușcaș, fostul negociator-șef cu UE, este membru corespondent, iar mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, membru de onoare. Wolfram Mauser este membru de onoare din străinătate.
[eadvert]
„Este titlu de „noblețe” pentru Colegiul Național Samuil Vulcan . Aici au învățat și au devenit academicieni 13 elevi”, spune profesorul de la CN Samuil Vulcan Andrei Indrieș. Academia Română este condusă de Ioan Aurel Pop, profesor și fost rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cetățean de onoare al Beiușului.
Mircea Flonta (n. 19 noiembrie 1932, Supur, Satu Mare, România) este filozof , profesor de filozofie la Facultatea de Filozofie a Universității din București, specialist în teoria cunoașterii, epistemologie, filozofia limbajului. Obține doctoratul în filozofie în 1970 cu o lucrare despre epistemologia genetică, iar în perioadele 1972-1973, 1985, 1991 a fost bursier Humboldt.
„La Beiuș am frecventat un liceu cu tradiție, înființat în 1828 de către Episcopul Unit de Oradea, Samuil Vulcan . Avea foarte mulți profesori de calitate, foarte motivați și foarte dedicați profesiei lor. Iar regimul de studiu al internatului de la Beiuș a fost excepțional. Presupun că am câștigat foarte mult în cei trei ani petrecuți acolo în ceea ce privește disciplina muncii și capacitatea de concentrare. A trebuit să depun mari eforturi pentru a mă situa printre cei mai buni din clasă”, a povestit academicianul Mircea Flonta despre perioada petrecută la Beiuș.
Specialist în epistemologie și filosofia limbajului, cea mai mare parte a activității sale de cercetare a dedicat-o filosofiei lui Wittgenstein, aducând contribuții esențiale în domeniul filosofiei religiei, mai ales prin aprofundările sale asupra sistemului filosofic al lui Lucian Blaga. De asemenea, Mircea Flonta a contribuit și la dezvoltarea filosofiei biologiei, în contextul darwinismului, a teoriei cunoașterii, a filosofiei științei sau a studiilor asupra sistemului filosofic kantian.
Filosoful a tradus din Hume, Kant, Wittgenstein, Popper, von Wright, Einstein, Kuhn, Russell, St. Toulmin și A. Janik.
Trimite articolul
XIn toate articolele biografice despre Mircea Flonta , acesta este amintit ca absolvent al liceului Gh Sincai din Baia Mare.(!!). Liceul din Beius a fost , intr-adevar , unul dintre cele mai bune licee din Ardeal, de la infiintarea sa pina la sfarsitul anilor 70( 1970), cand profesorii de elta, scoliti la universitati interbelice prestigioase au inceput sa se pensioneze, iar in locul lor au venit localnici scoliti in noile scoli ale regimului.
Se putea sa nu se laude binsenii cu ceva ? Nu se putea! Astia din Bins au in ei o dorinta bolnavicioasa de a se infoia in pene, ca-ti vine greata! Nici macar oltenii nu-s asa de laudarosi!