Voluntarii clubului Impact Vulcanic și o parte dintre copiii din Centrul de plasament nr. 2 Oradea au desășurat împreună o serie de activități educaționale și culturale în cadrul unui proiect dedicat Centenarului. Clubul Impact Vulcanic este format din elevii Colegiului Național Iosif Vulcan Oradea și face parte din rețeaua cluburilor de voluntariat coordonate de Fundația „Noi Orizonturi” la nivel național și de Fundația „Filantropia Oradea” la nivel local. Elevii participanți la programul Impact aplică principiile de învățare prin serviciu în folosul comunității al căror scop este de a-i forma pe tineri ca membri activi ai societății și de a le dezvolta o serie de abilități importante.
Dorind să marcheze momentul Centenarului sărbatorit în acest an, elevii din Iosif Vulcan au derulat un proiect numit „Impactul trecutului în formarea viitorului” prin care și-au propus să desfășoare o serie de acțiuni comune cu copiii din Centrul de plasament nr. 2 din Oradea. După activitățile de pregătire, voluntarii au mers în vizită la Centru pentru a-i cunoaște pe cei cu care urmau să meargă prin orașul Oradea pentru a vedea locuri și lucruri ale trecutului, pentru a putea înțelege mai bine caracterul multicultural al locului și nu în ultimul rând pentru a interacționa și a se simți bine împreună.
În ajutorul celor nevoiași
Tinerii „impacți” au ales să implementeze acest proiect alături de copiii din orfelinat după ce au auzit de situația acestora, în urma propunerii venite din partea Fundației „Filantropia Oradea” de a sprijini proiectul „Aripi de înger”, care are ca obiectiv construirea unei case de tip familial pentru copiii orfani.
Tinerii voluntari au aflat că acești copii, unii născuți în familii foarte sărace, alții provenind din familii dezorganizate sau fără părinți, au nevoie de mai mult sprijin emoțional și educațional. Prin urmare, au ales să îmbine caracterul cultural și istoric al proiectului cu cel educațional și social. Activitățile desfășurate împreună le-au permis să se cunoască și să interacționeze învățând unii despre alții și unii de la alții. Au vizitat monumente și spații culturale din Oradea și au îmbinat momentele educaționale cu cele distractive.
La finalul proiectului, elevii voluntari au amenajat un panou informativ, amplasat în incinta Centrului de plasament nr. 2 Oradea, și le-au dăruit copiilor implicați în activități câte un album cu imagini realizate pe parcursul activităţilor.
Participarea la acest proiect a fost o ocazie pentru tinerii implicați de a descoperi ccea ce este valoros uman și cultural în comunitatea locală.
Tinerii voluntari au învățat că uneori puțin poate însemna mult și că dăruind din timpul propriu și încercând să oferi o bucurie altora poate avea ca rezultat o mare satisfacție. Beneficiarii proiectului i-au întâmpinat pe ”impacți”cu entuziasm de fiecare dată, bucurându-se de ceea ce făceau împreună.
Citiți principiile noastre de moderare aici!