18,8 milioane de lei noi. E suma pe care Guvernul Boc i-o taie judeţului Bihor prin Ordonanţa nr. 18/19 august 2010. În ciuda creşterii TVA cu cinci procente, iată că Palatul Victoria decide să taie sumele ce în mod normal le reveneau consiliilor judeţene. E vorba despre sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată. Prin rectificarea bugetară, în plan naţional aceste sume alocate de la bugetul de stat către bugetele locale sunt reduse cu 2,1 miliarde de lei noi. Tăierile decise de Cabinetul Boc afectează atât investiţiile din judeţe cât şi fondurile pentru salarii şi sporuri în învăţământul preuniversitar, sistemul de protecţie a copilului şi învăţământul special. De asemenea, vor fi afectate atât alocaţiile sociale precum şi fondurile destinate drumurilor şi sălilor de sport.
„Până acum, sumele defalcate din TVA,ce reveneau Consiliului Judeţean Bihor, era majorate în fiecare an prin rectificarea Legii Bugetului de Stat. Iată că acum dimpotrivă, se taie”, arată Gabriela Plugar, consilier la Serviciul de Buget-Contabilitate din cadrul CJ Bihor.
Dincolo de aceste tăieri efectuate de Guvern, Consiliul Judeţean are de înfruntat şi scăderea drastică a gradului de colectare a veniturilor. Se aşteaptă găuri în buget şi din cauza încasărilor tot mai mici de pe urma impozitului pe venit. Luna septembrie va fi relevantă în acest sens.
Bihorul pierde bani. Dincolo de situaţia economică proastă ce generează venituri tot mai mici către bugetele locale şi pentru bugetul de stat, iată că administraţia judeţeană şi primăriile au mai primit o palmă. Executivul de la Palatul Victoria a decis să corecteze cu minus în faţă sumele ce erau iniţial destinate bugetelor locale din taxa pe valoarea adăugată. Astfel, la capitolul „Cheltuieli descentralizate”, ce include Evidenţa Persoanei, personalul neclerical, Programul Lapte-Corn, învăţământul special, centrele de asistenţă socială şi sistemul de protecţie al copilului, Guvernul a tăiat judeţului nostru 3,15 milioane de lei noi din suma iniţială de 73,1 milioane lei alocată pentru 2010. Adică un minus de 4,31%. Şi fără această tăiere, CJ Bihor trebuia oricum să completeze sumele provenite din TVA cu surse provenite din impozitul pe venit…
Investiţiile în drumurile judeţene şi comunale sunt reduse cu 1,9 milioane de lei, din totalul prealabil de 21,4 milioane lei. Adică cu 9,1%.
Mai există un capitol, cel destinat echilibrării bugetelor locale, de unde s-a tăiat. E vorba despre sume destinate acoperirii oricăror găuri în bugetele locale şi judeţene. Astfel, aici, din cele 57 de milioane RON alocate iniţial pentru acest an au fost luate înapoi 13,7 milioane. Aşadar, -24%! CJ Bihor şi primăriile din judeţ vor fi nevoite acum să caute prin alte părţi după aceşti bani…
Previziuni sumbre
În afară de reducerile operate de către Guvern, Consiliul Judeţean mai are o înfrigurare: veniturile proprii, provenite din impozite şi taxe, care sunt tot mai mici. „Iniţial estimasem pentru 2010 venituri proprii ale Consiliului de 2,7 milioane lei noi. Acum ne aflăm la un grad de colectare situat la 60%. Estimarea de acum e de doar 2,3 milioane lei. Sperăm să-i primim şi pe aceia”, ne-a informat Gabriela Plugar, funcţionară la CJ Bihor în Serviciul Buget-Contabilitate. Plugar ţine să precizeze că CJ Bihor nu poate fi acuzat că nu şi-ar colecta cum trebuie veniturile. „Totul se face prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor”, ne spune funcţionara Consiliului. Practic, CJ îşi primeşte în contul de la Trezorerie doar banii pe care DGFP reuşeşte să-i colecteze…
CĂLIN COPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!