În Crişana, vremea va fi rece în prima zi, când media temperaturilor maxime va fi de 17 grade. Încălzirea se va resimţi în întreaga regiune, încă din a doua zi (marţi 17 septembrie), când sunt estimate maxime de 22 – 23 de grade. În perioada 18 – 25 septembrie, media zilnică a temperaturilor maxime va fi de 24 – 25 de grade, iar ulterior spre finalul lunii este posibilă o scădere uşoară, până spre 22 – 23 de grade. În primele nopţi din intervalul de prognoză, media temperaturilor minime va fi de 6 – 8 grade, iar în rest sunt estimate valori termice minime cuprinse între 9 şi 12 grade. Pe 16 septembrie va continua să plouă pe arii extinse, după care ameliorarea va fi semnificativă. Ploi se vor mai semnala între 25 şi 28 septembrie.
În Banat, intervalul va debuta cu o vreme rece pentru mijlocul lunii septembrie, media regională a temperaturilor maxime urmând a fi de 16 grade. Încălzirea se va resimţi în întreaga regiune încă din 17 septembrie, când sunt estimate maxime de 23 – 24 de grade, valori medii ce se vor menţine fără variaţii importante până spre finalul lunii. În unele zile sunt estimate valori chiar mai ridicate, spre o medie zilnică de 25 – 26 de grade. Rece va fi şi în primele nopţi, când media temperaturilor minime va fi de 6 – 7 grade, apoi pentru restul intervalului sunt estimate valori cuprinse între 9 şi 12 grade. În data de 16 septembrie va continua să plouă pe arii extinse, apoi ameliorarea va fi semnificativă, iar ploile vor mai fi posibile doar izolat. Următorul interval probabil cu ploi este între 25 şi 28 septembrie.
În Transilvania, media zilnică a temperaturilor maxime va creşte treptat, de la 20 de grade, în prima zi, până spre 23 de grade, în 18 septembrie, valoare ce se va menţine cu mici variaţii până spre finalul intervalului. Temperaturile minime vor avea o medie cuprinsă între 6 şi 10 grade, cele mai scăzute valori urmând a se înregistra în depresiunile intra-montane (minime de un grad – două grade), în perioada 20 – 22 septembrie. Ploi slabe, pe arii restrânse, se vor semnala la începutul perioadei (16 – 18 septembrie) şi cu o probabilitate în creştere spre finalul lunii (după 26 septembrie).
În Maramureş, intervalul va debuta cu valori termice sub mediile multianuale specifice pentru jumătatea lunii septembrie, respectiv o medie regională a temperaturilor maxime de 18 grade. Încălzirea se va resimţi în întreaga regiune, încă din 17 septembrie, când sunt estimate maxime de 22 de grade. În perioada 18 – 25 septembrie, sunt estimate maxime în jurul a 24 de grade, iar spre finalul lunii este posibilă o scădere uşoară, la 21 – 22 de grade. Valorile termice minime se vor încadra, în general, între 7 şi 11 grade. Pe data de 16 septembrie va continua să plouă pe arii extinse, apoi ameliorarea va fi semnificativă, iar ploile vor mai fi posibile doar izolat. Următorul interval probabil cu ploi este estimat între 25 şi 28 septembrie.
În Moldova, în a doua jumătate a lunii septembrie, sunt estimate temperaturi apropiate de mediile multianuale specifice acestei perioade. Media zilnică a temperaturilor maxime va creşte uşor şi treptat de la 22 de grade, până spre 24 de grade, în jurul datei de 24 septembrie şi o posibilă scădere la 22 de grade, spre finalul lunii. Minimele termice vor fi, în general, de 10 – 12 grade, cu valori uşor mai scăzute în perioada 20 – 22 septembrie, când media regională a acestora va scădea la 8 – 9 grade. În perioada 16 – 19 septembrie sunt prognozate ploi locale, iar izolat cantităţile de apă mai pot fi însemnate. Sunt posibile ploi şi după data de 26 septembrie, cu probabilitate în creştere.
În Dobrogea, în ansamblu, pe tot parcursul intervalului sunt prognozate temperaturi apropiate de mediile multianuale specifice acestei perioade. Media zilnică a temperaturilor maxime se va menţine în jurul a 24 de grade, iar cea a minimelor va oscila între 12 şi 15 grade, valori mai ridicate, până spre 17 – 18 grade, urmând a se înregistra pe Litoral şi în Deltă. În perioada 17 – 20 septembrie sunt prognozate ploi locale, iar izolat cantităţile de apă mai pot fi însemnate. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi redusă.
În Muntenia, media temperaturilor maxime va creşte uşor, de la 22 de grade în prima zi, până spre 24 – 25 de grade, în zilele de 17 şi 18 septembrie, iar pe 19 septembrie va reveni la o medie de 22 – 23 de grade. Astfel de variaţii sunt posibile până spre finalul lunii, însă la valori apropiate de normalul climatologic, respectiv maxime în general de 24 – 26 de grade. De asemenea, media minimelor termice va fi în creştere şi va atinge 12 – 13 grade, în dimineţile de 18 şi 19 septembrie, pentru ca, în următoarele şase zile, să scadă în jurul a 10 – 11 grade. Spre finalul lunii sunt estimate minime de 12 – 13 grade. În perioada 17 – 20 septembrie sunt prognozate ploi pe arii restrânse. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată şi spre finalul lunii, în jurul datei de 28 septembrie.
În Oltenia, în prima zi, vremea se va menţine rece pentru această dată, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 19 grade. Încălzirea se va resimţi în întreaga regiune, încă din 17 septembrie, când sunt estimate maxime de 23 – 24 de grade, valori medii ce se vor menţine fără variaţii importante până spre finalul lunii. În unele zile sunt estimate valori chiar mai ridicate, spre o medie zilnică de 25 – 26 de grade. Rece va fi şi în primele nopţi, când media temperaturilor minime va scădea la 7 – 8 grade, apoi pentru restul intervalului sunt estimate valori cuprinse între 10 şi 13 grade. Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată în perioada 18 – 21 septembrie şi după data de 26 septembrie.
La munte, luni, media temperaturilor maxime va fi de 10 grade, iar ulterior va creşte la 14 grade, valoare ce se va menţine fără variaţii importante până spre finalul lunii septembrie. În primele dimineţi vor fi minime în jurul a 3 grade, iar în restul intervalului, media minimelor va fi, în general, de 5 – 6 grade. Ploi locale se vor semnala la începutul perioadei (16 – 19 septembrie) şi cu o probabilitate în creştere spre finalul lunii, după data de 26 septembrie.
sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!