Iarna s-a întors în forță în nord-vest. Temperaturile care au scăzut considerabil, până la îngheț, îi neliniștesc pe agricultori. Pomicultorii au semnalat deja că primele specii care au înflorit, adică piersicul, caisul, nectarinul sau migdalul sunt afectate din cauza episodului de îngheț. Și fermierii care au culturi în câmp spun că vremea rece i-a scos din grafic. Au rămas în urmă cu tratamentele la culturile de primăvară și nu pot demara nici campania de însămânțare.
„Pomii fructiferi sunt cei mai afectați de acest val de frig, de îngheț. În ceea ce privește culturile în câmp, rapița ar fi cea mai sensibilă, culturile de grâu sunt mai rezistente. Deocamdată nu se poate vorbi despre pagube semnificative. Pe tehnologia de însămânțare suntem încă în grafic, dar trebuie să ne adaptăm condițiilor climatice care an de an sunt tot mai diferite”, ne-a spus Nicolae Hodișan, directorul Direcției pentru Agricultură Județene Bihor.
Pomii fructiferi, cei mai afectați
Pomicultorii spun că se confruntă aproape în fiecare an cu episoade de îngheț care compromit sau diminuează semnificativ producția. Iar recoltele slabe, înseamnă, de regulă, prețuri mari.
„Pomii înfloriți sunt în pericol când temperaturile coboară sub pragul de 0 grade Celsius. Astfel, semnele afectării sunt petalele care pălesc, se necrozează”, precizează Virgil Itu, responsabil prognoză și avertizare şi şef serviciu în cadrul Oficiului Fitosanitar Bihor.
Conform specialiștilor, după legarea fructelor, cele mai sensibile la ger sunt seminţele. Mărul şi părul pot forma fructe chiar şi după ce seminţele au murit din cauza gerului.
[eadvert]
Mugurii florali la cais, piersic, nectarin în stadiul buton alb/roz rezistă la temperaturi de până la -6 grade Celsius pentru o perioadă de 12 ore, de obicei o noapte. Dacă temperatura scăzută revine și în a doua noapte sau se extinde și pe durata zilei, daunele vor fi considerabile.
Este important de știut că o singură noapte cu temperaturi scăzute nu are forța de a compromite producția. Astfel, dacă temperaturile scad între 0 și -1 grad Celsius, daunele provocate pomilor nu vor fi semnificative, iar aceștia au capacitatea de a rezista acestui fenomen de scurtă durată. Probleme apar când perioada de expunere la frig este mai mare sau dacă temperaturile coboară sub pragul de -2 grade Celsius.
„Chiar dacă pomii înfloriţi au stat sub zăpadă şi au îngheţat o perioadă scurtă, nu sunt compromişi total. Eu chiar am verificat la câţiva şi pot să spun că mai există şanse să avem fructe anul acesta. Nu putem însă generaliza, deoarece sunt şi zone în care curenţii de aer au făcut ca pomii înfloriți să fie compromişi. Sperăm ca zilele acestea temperatură să nu scadă prea mult”, a concluzionat Virgil Itu.
Rămaşi în urmă
În aprilie, agricultorii trebuie să facă faţă unei aglomerări de lucrări în câmp, cum sunt pregătirea terenului şi semănatul, dar şi întreţinerea speciilor de toamnă: fertilizări cu îngrășăminte complexe, tratamente fitosanitare sau realizarea rigolelor de scurgere a apei pe terenurile cu băltiri temporare.
Vremea capricioasă, în care s-au manifestat perioade cu precipitații şi temperaturi variabile şi chiar îngheț, a condus la întârzierea calendarului lucrărilor agricole de sezon.
„Este adevărat că suntem întârziați în campania de anul acesta. Vremea este un factor extrem de important pentru agricultură, de care noi depindem foarte mult”, ne-a spus Dan Corbuţ, unul dintre cei mai mari agricultori din judeţul Bihor.
Majoritatea fermierilor care exploatează suprafețe însemnate de teren şi-au asigurat culturile. Nu toate polițele de asigurare cuprind însă şi înghețul timpuriu de primăvară.
„Culturile mele sunt asigurare, dar nu şi pentru îngheţul timpuriu de primăvară. Dar acum nu se poate vorbi despre acest lucru. Rapiţa este puţin afectată de temperaturile actuale şi nici nu putem intra să facem tratamentele necesare culturilor de primăvară”, ne-a spus Dorner Peter, un fermier bihorean care exploatează peste 800 de hectare de teren în zona Tărian.
Prognoza meteo pentru următoarea perioadă
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în săptămâna 3-10 aprilie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cel mai frig va fi în regiunile intracarpatice. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nord-estice și în extremitatea de sud-vest a țării.
În săptămâna 10-17 aprilie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile extracarpatice, dar și deficitare în cele vestice, nord-vestice și centrale.
În săptămâna 17-24 aprilie, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în sud-vestul țării, dar și local deficitar în extremitatea de nord, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.
În săptămâna 24 aprilie – 1 mai, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi local deficitare în regiunile sud- vestice și nord-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, au precizat meteorologii.
Trimite articolul
XDa, ca anii trecuti n au fost preturile pana la cer. Nimic nou.
Vom manca banane din import, oricum sunt mai ieftine decat merele.