Codul galben este valabil în 17 județe din țară.
[eadvert]
Vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece, geroasă mai ales în timpul nopților.
Începând de marți ora 18.00 şi până la ora 12.00, în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ, astfel că pe se vor acumula cantități de apă de 25…30 l/mp, iar pe arii restrânse 40…60 l/mp.
Ploile vor favoriza topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă.
Avertizarea vizează județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara.
De altfel, va ploua pe arii extinse și în jumătatea de vest a teritoriului, unde izolat se vor cumula 15…25 l/mp. Din după-amiaza zilei de joi (11 februarie) și în noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, iar vântul se va intensifica în toate regiunile, viscolind temporar zăpada.
Vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece, geroasă mai ales în timpul nopților.
Patru zile de cod portocaliu de inundații
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a transmis marți mai multe avertizări privind creșterea cotelor de apărare pe mai multe râuri și bazine hidrografice din țară. 21 de bazine hidrografice sunt vizate.
Hidrologii anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.
Bazinele hidrografice afectate sunt: Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Ier, Barcӑu, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Jiu, Olt și Bistriţa (afluent al Siretului).
De marți ora 12:00 până vineri ora 12:00 este Cod galben de pe râuri din județele Maramureş, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Cluj, Bihor, Sălaj, Arad, Hunedoara, Harghita, Mureş, Alba, Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Olt, Argeş, Suceava şi Neamţ.
Codul portocaliu a fost emis pentru intervalul marți ora 12:00 – vineri ora 12:00 pe râul Tur – sector aval Ac. Cӑlineşti (sector ȋndiguit – judeţul Satu Mare) şi pe râul Crasna – sector aval S.H. Craidorolţ (sector ȋndiguit – judeţul Satu Mare).
Un alt Cod portocaliu vizează, de marți ora 20:00 până joi ora 18:00, râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur – bazin amonte Ac. Cӑlineşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Cӑlineşti (judeţele: Maramureş şi Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Lăpuş (judeţul Maramureş), Barcӑu (judeţele: Sӑlaj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Arieş – bazin amonte S.H. Baia de Arieş (judeţul Alba).
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul miercuri ora 22:00 – joi ora 12:00 pe unele râuri din judeţele Maramureş, Bistriţa Năsăud, Bihor şi Alba.
Sfaturile pompierilor bihoreni
Evoluţia fenomenelor hidrologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”, iar pentru optimizarea intervențiilor în sprijinul cetățenilor din zonele aflate sub incidența Codului Portocaliu, la nivelul inspectoratului au fost prealertate subunitățile în ale căror raioane de intervenție se află localitățile expuse riscului de viituri și inundații.
Pentru prevenirea și diminuarea efectelor fenomenelor hidrologice periculoase, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” recomandă bihorenilor respectarea următoarelor măsuri:
• Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
• Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;
• Nu aruncaţi la întâmplare resturi menajere şi vegetale în albiile apelor curgătoare.
În cazul când inundaţia vă surprinde acasă:
Dacă aveţi timp, luaţi următoarele măsuri de asigurare a bunurilor dumneavoastră:
– aduceţi în casă unele lucruri sau puneţi-le culcate la pământ într-un loc sigur – mobila de curte, unelte de grădină sau alte obiecte care se pot muta şi care pot fi suflate de vânt sau luate de apă;
– asiguraţi ferestrele astfel încât să nu fie sparte de vânturi puternice, de apă, de obiecte care plutesc sau de aluviuni;
– evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;
– încuiaţi uşile casei şi închideţi apa, gazul şi instalaţiile electrice.
Dacă inundaţia este iminentă procedaţi astfel:
– mutaţi obiectele care se pot mişca în partea cea mai de sus a casei, deconectaţi aparatele şi împreună cu întreaga familie deplasaţi-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălţimi sau alte locuri situate la înălțime) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!