După premierea elevilor care au obținut rezultate remarcabile la olimpiade, evaluări naționale și alte competiții de prestigiu dar și a profesorilor care i-au pregătit, derulată la Filarmonica de Stat, festivitățile dedicate Zilei Orașului au continuat cu ultima ședință festivă a actualului Consiliu local, desfășurată în Sala Traian Moșoiu din Primăria municipiului Oradea.
Actualii și viitorii consilieri locali împreună la ședința festivă
La invitația primarului Florin Birta, în sală s-au aflat atât actualii cât și viitorii consilieri locali orădeni, cărora li s-au alăturat directori de instituții publice deconcentrate, cam puțini la câți avem de fapt, elevi. La prezidiu, alături de primarul Birta s-au așezat prefectul Marcel Dragoș, vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, episcopul ortodox Sofronie Drincec, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, ședința festivă fiind condusă de secretarul general al primăriei, Eugenia Borbei.
Primarul Florin Birta a ținut să le mulțumească consilierilor locali a căror mandate urmează să se încheie pentru rezultatele obținute, care plasează Oradea printre primele municipii la nivel național prin investițiile realizate, dar și speră să continue proiectele cu viitorii consilieri.
„Interesul nostru este interesul orădenilor și interesul nostru este ca Oradea să se dezvolte și să fie un model de bună practică și de dezvoltare pentru toată țara” a menționat edilul.
Ultimul punct al ședinței festive a fost intervenția profesorului univ. Sorin Șipoș, care a trecut în revistă semnificația zilei de 12 octombrie și implicațiile pe care lea- avut în evoluția pe aceste meleaguri.
Depuneri de coroane la statuia Regelui Ferdinand, Muzeul memorial și statuia lui Aurel Lazăr
Programul festivităților dedicate Zilei Orașului au continuat cu depuneri de coroane la statuia Regelui Ferdinand din Piața Unirii, Muzeul memorial și statuia lui Aurel Lazăr de pe strada care poartă numele avocatului orădean în casa căruia s-a semnat Declarația de auodeterminare din 1918.
După oficierea unui TE DEUM de către episcopul ortodox Sofronie Drincec, primarul Florin Birta a ținut un discurs adresat orădenilor, care a afirmat printre altele că:
„Astăzi, ne aflăm în această piață istorică nu doar pentru a rememora trecutul, ci și pentru a reflecta asupra prezentului și viitorului Oradiei. Orașul nostru, cunoscut astăzi pentru dinamismul său, pentru dezvoltarea sa accelerată și pentru spiritul său de inovație, își trage forța din acele acte de curaj și viziune de la 1918 și 1944. Transformările recente ale orașului, de la infrastructura modernizată până la proiectele de inovație urbană și colaborarea cu comunitatea locală, sunt rezultatul acelei voințe de unitate și progres care a început în 1918 și a fost reafirmată în 1944. La mulți ani, Oradea! La mulți ani, orădeni!”
În intervenția sa, directorului Muzeului Țării Crișurilor, Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității Oradea, și-a centrat discursul pe ideea unității și a înfăptuirii lucrurilor mărețe „doar împreună”.
Au urmat depuneri de coroane și jerbe de flori din partea instituțiilor publice, partidelor politice și unităților de învățământ.
Cel mai apreciat moment de sutele de orădeni care au venit să asiste la festivități a fost defilarea detașamentului de onoare și fanfara militară venită de la Detașamentul IV de Infanterie „Gemina” din Cluj.
Programul festivităților festive a mai inclus depuneri de coroane de flori la Muzeul memorial și statuia lui Aurel Lazăr din municipiu. La statuia închinată avocatului orădean, istoricul Radu Românașu a vorbit despre semnificația Declarației de la Oradea și despre contribuția lui Aurel Lazăr la înfăptuirea Marii Uniri, acesta subliniind că „momentul 12 octombrie 1918 a fost o continuare firească a altor momente istorice care au marcat lupta românilor pentru autodeterminare și dreptate socială.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!