Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), spune că în acest an, la culesul de rapiţă, apicultorii nu au obţinut decât 3-4 kilograme de miere, şi asta doar pe o suprafaţă de maximum 40% din ţară. O situaţie şi mai dramatică se regăseşte la culesul de salcâm, acesta fiind „compromis”, potrivit preşedintelui ACA.
„Deşi albinele au ieşit destul de bine din această iarnă, primăvara aceasta timpurie, cu temperaturi ridicate, a forţat albina să consume tot mai multă hrană. Culesul de rapiţă s-a suprapus cu nopţile foarte reci, albina a ieşit târziu din stup, în multe zone a plouat aproape 30-40% din timp. Apicultorii nu au făcut decât o medie de sub 5 kilograme de rapiţă, chiar 3-4 kilograme, şi asta pe o suprafaţă de maxim 40% din ţară.
Pe lângă temperaturile scăzute, am avut şi o perioadă oarecum lungă de ploi. Albina stă în stup, consumă, apicultorii au început deja să folosească sirop sau alte surse de hrană pentru a salva familiile de albine. Sunt unii de peste 10 zile cu stupii deplasaţi la salcâm şi nu au cules deloc. Dimpotrivă, au consumat şi ceea ce au cules la rapiţă, fiind vorba de 2-3 kg, nu au fost extrase”, spune Ioan Fetea.
Conform acestuia culesul de salcâm este „compromis”, pentru al patrulea an consecutiv.
„În anii anteriori, la rapiţă se făceau 5-7-8 sau chiar 10 kg de miere. Anul acesta dacă se fac 3-4 kg, unde se fac. În maxim 40% să spunem din suprafaţa ţării. Restul, doar cules pentru hrănire. În ceea ce priveşte salcâmul, este compromis. Vin de la Oradea, din Valea-lui-Mihai, o zonă meliferă foarte valoroasă pentru salcâm şi observ că acesta este al 4-lea an consecutiv când apicultorii s-au deplasat în zadar, doar cheltuieli, producţie zero. Este o tragedie deja pentru apicultori”, a mai spus Ioan Fetea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!