Sub deviza „Gândirea antreprenorială poate să fie dobândită. Tu vrei să acționezi pe cont propriu? Să îți dezvolți abilitățile antreprenoriale? Dacă DA – atunci te așteptăm să vii alături de noi!”, un grup de inițiativă format din mai mulți elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea (coordonați de eleva Andra Cloștorfeanu, clasa a X-a) au deja la activ două evenimente organizate în acest an în cadrul proiectului intitulat „Vreau să fiu antreprenor”.
Povestea acestor tineri a început în toamna anului trecut, când caravana „Vreau să fiu antreprenor” a poposit în urbea de pe Crișul Repede, alegându-și drept locație renumita unitate de învățământ orădeană. Atunci, în fața unei numeroase și exuberante asistențe, pe 8 noiembrie 2017, în sala de festivități a Colegiului ce poartă numele poetului nostru național s-a desfășurat conferința sugestiv intitulată „Povești de scos antreprenorul din tine”. Așa cum sugerează și titlul evenimentului de atunci, pentru cei prezenți organizatorii conferinței au pregătit povești inspiraționale – despre ce să facă și ce să nu facă atunci când le-ar veni ideea de a se apuca de antreprenoriat. Mai exact, le-au pus „pe tavă” informații de la firul ierbii despre cum să își înceapă un business, totul desfășurându-se într-un cadru de discuție relaxat, în care cei cu adevărat interesați de subiect să poată pune orice întrebare legată de antreprenoriat. Iar cei care le-au împărtășit din secretele lor și le-au răspuns la întrebări liceenilor prezenți au fost doi antreprenori de meserie: Vlad Sarca – Fondator Me Jobs și Luminița Popa – Fondator Corporactive.
Ambasadori
În acest an, tinerii ambasadori în ale antreprenoriatului au organizat (tot la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea) în data de 25 aprilie, în sala de festivități, o nouă conferință – de promovare a activității antreprenoriale într-o manieră specială – asta datorită invitaților prezenți printre elevi, Vlad Sarca, Ionela Demian și Linda Seres, antreprenori locali de succes din domeniul recrutării și alimentației, și care s-au dovedit a fi extrem de încântați de reacțiile pozitive ale tinerilor prezenți, înainte și după discursul lor, aceștia venind cu un număr mare de întrebări referitoare la activitatea exactă pe care deținerea unei afaceri o presupune și la gradul de implicare în buna dezvoltare a afacerii. Scopul evenimentului a fost de a-i informa pe tineri cu privire la antreprenoriat ca și o opțiune pentru ei, de a-i inspira și totodată de a le oferi niște modele demne de urmat, care și-au construit afacerea pe niște principii și valori solide.
După o perioadă de promovare, un al doilea eveniment marca „Vreau să fiu atreprenor” la Oradea a fost organizat undeva în umbra palatelor din Centrul istoric al orașului, într-o frumoasă casă de epocă – pe strada Arany Janos nr. 7, în localul „Bodega”, în data de 11 mai. Atunci, 50 de tineri entuziaști – care s-au înscris printr-un formular online – au fost prezenți la conferința sugestiv intitulată „The Next Step Entrepreneur”. Locația a fost amenajată pentru a semăna cu o bibliotecă vie, fiecare speaker fiind o carte deschisă care și-a spus povestea propriei afaceri, într-un mod mult mai personal, astfel încât participanții au putut să adreseze întrebari fără să fie inhibați, limitați de frica de a fi judecați de o sală întreagă sau de teama de a spune ceva „greșit”. Participanții au avut astfel oportunitatea de a afla noutăți și istorisiri interesante de la fondatoarea cunoscutei cafenele orădene Ristretto – Linda Seres, de la inițiatorul platformei WeShop – Codrin Mardar, de la farmacista-antreprenoare ce a ales parteneriatul cu Forever Living Products – Cristina Duma, dar și de la Managerul General al Corporactive Consulting, doamna Luminița Popa.
Activitatea tinerilor ambasadori ai antreprenoriatului orădean va continua și în toamnă, odată cu începerea noului an școlar.
Daniel Topală
Citiți principiile noastre de moderare aici!