Cele circa 350 de locuri de muncă vacanțe, anunţate săptămânal la AJOFM Bihor, îi par puţine directorului instituţiei Békési Csaba. Acesta este de părere că locurile de muncă vacante în Bihor sunt mult mai multe. „Nu-mi vine să cred că la ora actuală în judeţ sunt doar 300 – 350 de locuri de muncă vacante”, susţine directorul executiv al AJOFM bihor. Acesta este hotărât să scoată la iveală locurile de muncă disponibile. În acest sens nu va pregeta să aplice legea.
Ce spune legea
AJOFM Bihor reaminteşte angajatorilor care angajează personal, că în conformitate cu prevederilor art. 10 alin. (1) si (3) din Legea 76/2002, au obligaţia să comunice la agenţie toate locurile de muncă vacante, în termen de cinci zile lucrătoare de la vacantarea acestora, precum şi ocuparea locurilor de muncă vacante care au fost comunicate, în termen de o zi de la data ocupării acestora. Conform Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002, aprobate prin H.G. nr. 174/2002, „prin locuri de muncă vacante, potrivit art. 10 alin. (1) si (3) din lege, se înţelege locurile de muncă devenite disponibile ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, precum şi locurile de muncă nou-create”.
Comunicarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante, precum şi comunicarea de către angajatori a ocupării locurilor de muncă vacante care au fost comunicate se va face pe suport hârtie pe formulare tip, care pot fi obţinute de la sediul AJOFM Bihor şi a punctelor de lucru din judeţ sau pot fi descărcate de pe site-ul oficial al agenţiei.
De asemenea, potrivit prevederilor art. 41 alin. (2) din Legea nr. 76/2002, „angajatorii care au încadrat în muncă, conform legii, persoane din rândul beneficiarilor de indemnizaţii de şomaj au obligaţia de a anunţa, în termen de trei zile, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă la care aceştia au fost înregistraţi”.
Nerespectarea prevederilor cuprinse în art. 10 şi art. 41 alin. (2) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei în cazul nerespectării prevederilor art.10, respectiv de la 5.000 lei la 10.000 lei în cazul nerespectării obligaţiei prevăzute la art.41 alin.(2) din lege.
Directorul executiv al AJOFM Bihor spune că ideea nu este de a-i sancţiona pe angajatori. „În primul rând îi informăm, îi avertizăm, şi de abia după aceea îi sancţionăm, dacă nu se conformează. Vedem şi noi pe site-urile de angajări că sunt mai multe locuri de muncă. La angajare putem verifica şi în REVISAL”, susţine Békési Csaba.
Acesta precizează că în funcţie de cererea de locuri de muncă de pe piaţă AJOFM Bihor îşi organizează cursurile de formare profesională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!