În 2018, Primăria Oradea a introdus conceptul de bugetare participativă, cu scopul de a încuraja locuitorii municipiului să se implice în gestionarea resurselor financiare prin posibilitatea de a propune și de a vota idei de proiecte, pe care municipalitatea să le finanțeze ulterior. În urma derulării a cinci sesiuni de bugetare participativă, au fost selectate 72 de proiecte, însă doar 22 au fost și implementate, ceea ce ar însemna un procent de 30,6%.
Bugetarea participativă este o oportunitate oferită cetățenilor de către municipalitate, prin care aceștia își pot propune ideile de dezvoltare a orașului, iar cele mai bune proiecte sunt alese prin votul orădenilor, urmând să fie implementate.
Pentru a oferi un cadru mai larg și mai flexibil privind condițiile de participare a locuitorilor în cadrul programului de bugetare participativă, la propunerea primăriei, consilierii locali au modificat regulamentul de participare. Propunerile de modificare a regulamentului, care a mai suferit unele schimbări în anul 2022, se referă la următoarele aspecte: modificarea vârstei celor care pot participa la acest program, de la 16 la 14 ani; posibilitatea de a vota maximum trei proiecte din lista proiectelor înscrise (în prezent un orădean poate vota doar un singur proiect); proiectele vor putea fi declarate eligibile chiar dacă inițial nu pot fi verificate din punct de vedere juridic, tehnic și al avizelor necesare, urmând să fie completate ulterior; un proiect declarat eligibil poate fi modificat în faza de implementare de către primărie, pentru a respecta condițiile impuse prin avizele de specialitate; de două ori pe an se vor prezenta informații, pe platforma dedicată bugetării participative, privind stadiul implementării.
În sesiunea din 2024 au fost înscrise în competiție 45 de proiecte și urma ca primăria să asigure finanțare pentru 18, suma alocată de municipalitate pentru programul de bugetare participativă fiind de 1,47 milioane de lei. De departe, proiectul care a obținut cele mai multe voturi din partea orădenilor, mai precis 712, a fost cel propus de pictorița Roxana Netea. Prin acel proiect se propunea realizarea de picturi pe cele 50 de arcade, nișe încastrate în zid, dispuse de-a lungul promenadei de sub Podul Sfântul Ladislau. Suma alocată de primărie pentru finanțarea acestui proiect era de 100.000 de lei. Proiectul a fost respins de Comisia de Urbanism, însă primarul Florin Birta a anunțat ulterior că personal ar agrea realizarea lui și va propune identificarea soluțiilor pentru a obține un aviz favorabil.
Trimite articolul
XDoar propuneri. Nu mai băgați batul prin gard!
Aceleași metehne ca și guvernanții li se rupe de popor fix cum au dat bani moldovenilor nu au întrebat de nimeni parca ar fi bani lor
-
Muta te in hungaria. Și hungaria va da bani vouă!Iar banii sunt dați cu aprobarea Parlamentului. Acuma că pe tine Gyuri nu te întreabă, fa te senator
Asa e cand ai cea mai mizerabila administratie din Ro
-
Turul 2 înapoi?
Si se mira apoi ca nu mai merge nimeni la dezbateri. La care dezbateri? La alea la care te duci si spui ce te doare si ei oricum fac ce si cum vor pe banii mei? Primaria Oradea a ajuns nepasator fata de nevoile si ideile cetatenilor.
Daca chiar ar conta votul in tara asta , nu ne-ar mai lasa sa votam, in Romanica votul e doar “consultativ” chiar si la prezidentiale