Asociaţia Pro Democraţia – Club Oradea anunţă publicarea pe un blog-ul Coaliţiei Rogerius (http://coalitiarogerius.blogspot.ro) a unei arhive cu votul nominal al consilierilor locali orădeni la unele Hotărâri de Consiliu Local identificate ca fiind cu impact major asupra comunităţii locale.
Coaliţia Rogerius, din care face parte şi Asociaţia Pro Democraţia, a iniţiat primele demersuri de aces tip încă de la finele anului 2011. În urma unei cereri depuse în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public, pe acest blog au putut fi postate listele cu votul nominal al consilierilor locali în perioada iunie – octombrie 2012. De asemenea, consilierii locali au primit email-uri, prin care li se cerea să pună la dispoziţie propriu vot, spre publicarea lui. În urma acestor demersuri, APD Oradea constată că „exerciţiul de democraţie pentru transparenţă s-a lovit de o slabă deschidere din partea unor consilieri locali, dar şi de răspunsul nefavorabil al administraţiei locale, aceasta din urmă motivând prin inexistenţa obligativităţii prevăzute prin lege a arhivării şi accesării votului nominal”.
De asemenea, arată Adrian Simon, „în urma email-ului trimis către toţi aleşii orădenilor, doar grupul UDMR a avut un răspuns favorabil”. Solicitarea fusese transmisă în cursul lunii martie… Astfel se face că în documentele postate pe coalitiarogerius.blogspot.ro privitoare la hotărâri adoptate de Consiliul Local în acest an (începând cu data de 8 ianuarie) apare doar votul consilierilor locali UDMR. Aceasta deoarece în afară de grupul UDMR şi cu excepţia consilierului Sebastian Lascu (PNL), consilierii PNL, PSD, PDL şi PC nu i-au trimis lui Simon lista cu felul în care au votat în acest an.
Ce se-ntâmplă în comisii?
Adrian Simon – reprezentantul APD Oradea – subliniază importanţa transparenţei şi publicării votului, ca un instrument democratic prin care alegătorii pot monitoriza felul în care aleşii îşi ţin promisiunile electorale.
„Considerăm că acest tip de iniţiativă nu se înscrie doar în dorinţa expresă de arhivare a unei baze de date, modul în care votează un consilier / grup de consilieri poate fi considerat şi un bun instrument de monitorizare a valorilor social-politice prin care se identifică un partid, cât şi modul în care se racordează faţă de promisiunile electorale. Totodată, trebuie avut în vedere că mulţi dintre consilieri motivează inexistenţa dezbaterilor şi „votul în bloc” în cadrul şedinţelor din Consiliu prin faptul că dezbaterile reale sunt purtate cu ocazia şedinţelor din comisiile de specialitate. Din păcate, nici în acest caz nu există o transparenţă a acestui element, cetăţenii / mass-media / ONG-urile nu au posibilitatea de monitorizare directă, neexistând postat pe pagina web oficială niciun fel de document al acestora (minută, proces-verbal). Pro Democraţia Oradea va continua acest demers, şi chiar dacă, datorită resurselor de timp limitate nu vom putea afişa decât votul pentru cele mai interesante şi dezbătute tematici de politici publice, vă invităm să accesaţi blog-ul Coaliţiei Rogerius pentru noutăţile ce vor apărea pe problematica în cauză”, scrie Adrian Simon pe coalitiarogerius.blogspot.ro.
Reprezentantul Pro Democraţia anunţă că dacă USL şi PDL vor întârzia şi pe mai departe să răspunsă la demersul său, va depune la Consiliul Local o nouă cerere, în baza Legii 544.
Citiți principiile noastre de moderare aici!