Doar candidaţii care iau măcar 50% din voturi vor intra sigur în Parlament. Indiferent câte vor fi acelea. Într-o asemenea situaţie, unii candidaţi situaţi de la locul 2 în jos ar putea ajunge, totuşi, parlamentari, ca urmare a scorului politic obţinut de partidele lor.
Votul este uninominal, fiecare partid sau alianţă electorală propunând câte un singur candidat pentru fiecare colegiu. Alegătorii vor putea vota doar în colegiul în care au domiciliul. Pe buletinele de vot vor apărea mai întâi formaţiunile parlamentare (USL, ARD, UDMR), urmate de cele neparlamentare (PRM, PPDD, PPMT), iar la final minorităţile naţionale.
Votul va putea fi considerat valid şi în situaţia în care ştampila cu menţiunea „VOTAT” va fi aplicată de mai multe ori pe buletinul de vot. Cu condiţia ca „VOTAT” să apară o singură dată în „căsuţa” alocată candidatului preferat. Nici nu e necesar ca ştampila „VOTAT” să fie aplicată 100% în interiorul dreptunghiului în care apare numele candidatului şi sigla politică pentru care alegătorul doreşte să voteze. Ajunge ca ştampila să atingă, fie şi tangenţial, laturile dreptunghiului, ca votul să fie considerat valid! Vor fi considerate voturi albe acele buletine de vot care nu vor avea ştampila „VOTAT”. Ele vor fi contorizate separat de voturile nule.
Citiți principiile noastre de moderare aici!