Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea s-a lansat în competiția națională „RO SMART” în Țara lui Andrei. Prin această competiție de proiecte Smart, OMV Petrom pune la bătaie granturi totale de 400.000 de euro și mentorat din partea angajaților, precum și consultanță tehnică pentru implementarea proiectelor software din partea companiei Life is Hard.
Proiectul Liceului „Onisifor Ghibu” se adreseză tuturor elevilor școlii pasionați de robotică.
„Anii trecuți școlari un număr însemnat de elevi au deprins tainele proiectării 3D și au avut diverse activități în cadrul cercului deja existent de robotică. Considerăm că a sosit momentul ca acești elevi să facă un pas înainte pe calea dobândirii de competențe în domeniul STEM. Dorim să oferim elevilor pasionați de științe posibilitatea de a construi și programa roboți. Astfel, ei își vor completa și dezvolta competențele dobândite anii trecuți. Se vor constitui grupe de elevi avansați și începători. Grupele de avansați vor lucra în echipe de câte 3 – 4 elevi în vederea realizării unor sarcini concrete: braț robotic, robot pentru line following, robot pentru maze solving, realizarea unui robot care se deplasează pe roți sau. Pentru realizarea diferitelor piese se va folosi imprimanta 3D”, a explicat prof. Iulius Timar, directorul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”.
Tainele roboticii
Potrivit acestuia, începătorii vor deprinde tainele roboticii coordonați de profesori sau de colegii din grupele de avansați. Elevii din aceste grupe vor dobândi competențe în proiectarea și modelarea 3D și vor participa la lecții de Arduino pentru începători.
Astfel, vor realiza proiecte de la cele mai simple (un semafor, o lampă de veghe, un termomentru etc) până la cele puțin mai complexe (o stație meteo, de exemplu, care poate măsura viteza, direcția vântului si nivelul de precipitații).
„Avantajul este că elevii se vor confrunta cu probleme practice, lucrează cu instrumente care sunt influențate de mediul înconjurător, de aceea trebuie să înțeleagă logica diferitelor procese, de la programarea plăcilor electronice, la înțelegerea părții de mecanică sau electronică a proceselor”, a mai precizat Timar.
Elevii vor avea astfel posibilitatea să-și dezvolte abilitățiile și competențele într-un cadru organizat, printr-o participare activă, prin învățare bazată pe proiecte.
„Sperăm să asigurăm o dezvoltare pe termen lung a competențelor și abilităților din domeniul STEM și să aplicăm cu success «idea» de SMART, să punem tehnologia în folosul elevilor”, a conchis Iulius Timar.
Cei care doresc să susțină proiectul liceului orădean, sunt invitați să intre pe www.taraluiandrei.ro și să voteze. Proiectul se găsește la secțiunea Educație, pagina 5. Pentru a putea vota, este nevoie de crearea unui cont pe site-ul oficial Țara lui Andrei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!