Cetatea Oradea ar putea beneficia de fonduri suplimentare pentru restaurare, fiind selectată alături de alte 29 de monumente istorice să participe la o campanie demarată de Televiziunea Română. Cele 30 de monumente istorice au fost selectate cu ajutorul Comisiei Naţionale a Monumentelor şi au intrat într-o competiţie în care publicul va decide care dintre acestea va fi restaurat.
Campania a demarat în această toamnă şi se va desfăşura timp de 10 săptămâni, în fiecare duminică urmând să fie prezentat pe canalul TVR câte un documentar despre trei monumente. Publicul este invitat să voteze unul dintre cele trei monumente, până în 1 decembrie, când va avea loc finala, în care vor concura cele 10 monumente alese.
În 1 decembrie se va desfăşura şi un teledon, pentru strângerea de fonduri care vor reveni clădirii câştigătoare. Documentarul despre Cetatea Oradea va fi difuzat în dumincă, 8 noimbrie, concurând cu cea din Aiud şi Castrul Roman de la Porolissum. Orădenii sunt invitaţi să vizioneze documentarul şi să voteze. Fiecare monument va avea o cifră de ordine 1-2-3 pe care publicul o va folosi pentru a-şi exprima opţiunea, apelând prin reţeaua fixă în Romtelecom la 0900-160-440 (cu tariful de 0,95 €, TVA inclus) sau prin SMS la numărul 1388, valabil în toate reţelele de telefonie mobilă din ţară (cu tariful de 0,95 Ç, TVA inclus).
Detalii referitoare la acest proiect pot fi găsite pe site-ul www.tvr.ro/restaurare. În cazul în care Cetatea Oradea va câştiga campania, cu banii strânşi Primăria vrea să achiziţioneze obiecte de muzeu pentru creşterea atracţiei turistice: statuiete, armuri, mobilier de epocă.
Bătălie pentru lucrări
În paralel, pentru reabilitarea Cetăţii Oradea sunt alocate fonduri structurale printr-un proiect derulat de Direcţia de Dezvoltare Durabilă (DDD) a Primăriei Oradea. Corpurile de clădire ale monumentului vor fi restructurate în întregime pe parcursul următorilor 6 ani, în două etape, prima tranşă de un milion de euro fiind deja viraţi către municipalitate.
„Contractul cu firma executantă a lucrărilor ar fi trebuit semnat până în luna septembrie, dar pentru că s-a aprobat destul de dificil caietul de sarcini, a suferit întârzieri şi am solicitat o prelungire a termenului, până la 31 decembrie 2009”, a explicat Marcel Boloş, director al DDD. Competiţia se anunţă strânsă pentru câştigarea licitaţiei. Până acum şi-au luat caietul de sarcini şi proiectul tehnic de execuţie 25 de firme, majoritatea firme de renume din Spania şi Italia, aceasta din urmă recunoscută ca dispunând de cel mai mare centru de restaurare din Europa. Printre competitorii autohtoni se numără Selina, Constructorul Sălard şi câteva firme mai mici din ţară. Termenul limită de depunere a ofertelor, stabilit iniţial pentru 9 noiembrie, a fost prelungit, la solicitarea ofertanţilor. Astfel că, firmele îşi pot depune ofertele până în 16 noiembrie, la ora 15.30, după care se va trece la evaluarea acestora.
Malina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!