Administraţia Bolojan a ales să-şi lege renumele de anularea unei măsuri sociale datând de pe vremea lui Petru Filip.
În ciuda opoziţiei consilierilor PSD şi UDMR, deliberativul local a adunat majoritatea necesară promovării propunerii executivului local. La cererea Administraţiei Domeniului Public SA, în tabloul de taxe şi impozite pe anul viitor, accesul pensionarilor în ştrandul Ioşia, singurul gestionat de ADP în acest moment, apare biletul de acces pentru pensionari, la costul de şase lei. Până acum, pensionarii aveau gratuitate în acest ştrand.
„Pensionarii au venituri sub 2.000 lei, mulţi sub 1.000 lei pe lună. Aceşti bani, 24 de lei pe săptămână, contează pentru ei. Cei care merg în acel ştrand sunt mai săraci, de ce trebuie să-i taxăm? Putem găsi alte surse pentru compensare”, a cerut pesedista Doinea Bunea.
Motivul pentru care ADP umblă să încaseze aceşti bani este aspiraţia spre independenţa financiară faţă de bugetul local, zice Liviu Andrica, directorul societăţii.
Aleşii s-au pronunţat pe indexare cu 3,5%, cât zice Primăria că e inflaţia, şi pe modificările din fiscalitatea pe 2015.
Anularea gratuităţii la ştrand pentru pensionari, rata inflaţiei şi impozitarea ong-urilor cu activităţi comerciale au fost singurele probleme ridicate de consilierii locali ieri, în plenul deliberativului local, cu ocazia votării taxelor şi impozitelor pe anul viitor. Chiar dacă amendamentele formulate de aleşi au fost respinse, pe rând, la vot, proiectul de hotărâre a trecut, în ansamblu, aşa cum a fost propus de executivul local. Asta n-ar fi fost posibil fără ruperea blocului PSD – doi dintre membri grupului, Aurel Mohan şi Ovidiu Mureşan au votat pentru, faţă de ceilalţi care s-au opus.
Un drept… pierdut
Ca şi pesedista Doina Bunea, consilierii udemerişti s-au opus şi ei propunerii de anulare a accesului gratuit pentru pensionari în Ştrandul Ioşia. „E un drept câştigat de aceşti oameni”, crede Ritli Csongor, care a anunţat că UDMR va vota împotrivă.
Nici el şi nici pesedista nu s-au lăsat convinşi de explicaţiile lui Liviu Andrica, directorul ADP SA – taxarea este necesară pentru ca ADP să nu mai ceară subvenţii de la bugetul local.
Inflaţie, din burtă
Udemeriştii au atacat şi nivelul inflaţiei propus de economiştii Primăriei. „Inflaţia care se poate accepta este de 2,5%, şi aceasta este şi propunerea UDMR”, a spus Huszar Istvan. Acesta a reclamat ca inacceptabilă măsura „impozitării ONG-urilor cu activitate comercială”. „Venituri mai mari ale acestora înseamnă mai mulţi bani cheltuiţi în activitatea socio-umanitară pe care ele o desfăşoară”, argumentează acesta. „Dacă anul trecut am subevaluat inflaţia nu înseamnă că acum trebuie să facem ajustarea aceasta. Taxele şi impozitele sunt, şi aşa, mult prea mari faţă de alte localităţi”, crede şi Ritli.
Au primit răspus de la city managerul Eduard Florea, care a spus că fiscalitatea trebuie să aibă caracter predictibil şi că o unică ajustare cu inflaţia o dată la trei ani ar fi un salt nedorit.
„Dacă profitul din acele activităţi se întoarce ca investiţie în activităţile socio-umanitare, ONG -urile pot fi scutite”, mai spune Florea.
Cu toată opoziţia întâmpinată, proiectul a adunat voturile necesare promovării, prin „ieşirea din rând” a doi pesedişti, care au votat proiectul executivului. Acesta va produce efecte de anul viitor, imediat după deschiderea anului fiscal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!