Şedinţa Consiliului Judeţean de vineri a fost puternic politizată. Doi parlamentari – senatorul Ioan Mang (PSD) şi deputatul Octavian Bot (PNL, ex. PDL) – au ţinut să ia cuvântul înainte ca aleşii judeţului să voteze pentru declanşarea unui referendum judeţean, prin care bihorenii să fie întrebaţi dacă vor ca Bihorul să fie desfiinţat, ca judeţ. Conform aşteptărilor, ambii au vorbit în favoarea organizării acestui referendumului. Apoi a luat cuvântul vicepreşedintele CJ Bihor, Kiss Alexandru (UDMR). Hâtru, acesta l-a ironizat pe Octavian Bot – trecut recent din tabăra PDL în cea a PNL şi, deci, a USL. „Îl văd pe domnul deputat Bot în rândul pediştilor”, a observat rapid Kiss, deoarece, într-adevăr, Octavian Bot se aşezase la masa consilierilor judeţeni, pe unul dintre locurile rezervate consilierilor judeţeni PDL. Kiss a vorbit despre votul pentru un referendum judeţean ca despre „un vot de principiu”, despre care speră că nu va fi cazul, până la urmă.
Preşedintele Consiliului Judeţean a simţit şi el nevoia să ia cuvântul. Atacând reorganizarea lui Băsescu, Radu Ţîrle s-a declarat convins că problema birocraţiei în România nu este la administraţia publică din teritoriu, „ci în cele 350 de agenţii guvernamentale care blochează activitatea statului”.
Mănuşa lui Avrigeanu
A fost momentul în care liderul grupului PDL, Ionel Avrigeanu, a vorbit şi el. Pedelistul a precizat că şi grupul PDL va vota pentru referendum, însă cu un amendament: costurile acestui referendum judeţean să fie suportate de cele patru partide reprezentate în Consiliul Judeţean! „Cu cele 10 miliarde cu care s-ar face economie, am putea să mai facem ceva la Muzeul Ţării Crişurilor”, le-a aruncat Avrigeanu mănuşa colegilor săi din Consiliu.
Conform aşteptărilor, reprezentanţii celorlalte partide din CJ Bihor nu au marşat la propunerea lui Avrigeanu. Bar s-a arătat amuzat de propunerea pedelistului, declarând că acesta reuşeşte întotdeauna să-l binedispună. Udemeristul Szabo Odon a fost mai abil, afirmând că „maghiarii din judeţul Bihor vor da dovadă de spirit civic şi vor face voluntariat, dacă va fi nevoie”.
Referendum improbabil
Vicepreşedintele CJ, liberalul Dumitru Voloşeniuc, a reluat tema voluntariatului, din cauză că CJ Bihor nu are bani pentru referendum şi nici nu poate, legal, să plătească oameni în secţii. „Ar fi puţin peste 2 miliarde de lei – cheltuieli materiale. „Nu putem să finanţăm salariile celor din secţii, din cauză că legea nu ne dă voie. Astfel, am putea face apeluri la voluntariat, prin mass-media”, ne-a declarat Voloşeniuc, care nici nu crede că referendumul va mai avea loc, în cele din urmă. „Referendumul acesta nu va avea loc, pentru că nu se va vota în Parlament . Cred eu că se se va trece la reorganizarea instituţiilor deconcentrate din teritoriu, deoarece această măsură e la îndemâna primului ministru, nefiind nevoie de referendum”, ne-a mai spus Voloşeniuc.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!