Consiliul Județean Bihor a aprobat declanșarea procedurii de expropriere și însușirea raportului de evaluare pentru centura Beiuș. Proiectul a fost aprobat cu 28 de voturi pentru și cinci împotrivă, după ce doi protestatari i-au implorat pe aleșii județeni, în plenul ședinței, să nu voteze proiectul.
[eadvert]
„Vă rugăm să vă gândiți, să votați din suflet, nu votați cum zic unii. Noi producem multe legume care ajung în patru sau cinci județe”, a declarat consilierul local din Tărcaia, Miklo Erno. El a adăugat că există proprietari de terenuri care după exproprieri nu vor mai avea posibilitatea să acceseze bani de la APIA, deoarece suprafețele care le rămân nu vor mai avea suprafața minimă necesară.
“Ne-am uitat în lege, să mai expropriezi încă o dată pentru aceeași treabă este neconstituțional”, a mai spus alesul din Tărcaia, referindu-se la expropierile făcute în trecut, de Guvernul României, pentru același proiect. “Dacă aveți suflet și știți ce înseamnă suflet de țăran, așa să vă gândiți. Ne luați pita din mâna noastră. Am investit o grămadă de bani, am proiect european, copilul meu acolo lucrează și vine statul român să ne ia tot”, a spus plângând Ruț Francisc, proprietarul unei ferme din Tăcaia.
Schimbarea procedurii
Exproprierile de teren din zona Tărcaia vor fi făcute de Consiliul Județean Bihor, în urma votului dat de aleșii județeni, minus cei de la UDMR, care au votat împotrivă. Prin votul din plen, s-a creat premiza ca instituția să poată să facă expropierile, printr-o procedură mai simplă. “Până acum această calitate (exproprierea n.r.) o avea Compania de Drumuri, care are o procedură mai elaborioasă. Necesitatea schimbării procedurii este dată de faptul că față de varianta inițială există trei modificări la centură, care afectează noi suprafețe de teren. E vorba de 5% suprafețe noi, din suprafața totală care necesită expropieri. 95% din suprafețe fiind deja expropriate”, a declarat Ilie Bolojan, înainte de vot. CJ are la dispoziție 102.000 de euro pentru a răcumpăra terenurile necesare de la oameni.
Traseu nou, exproprieri noi
Exproprierile vin ca urmare a schimbărilor aduse proiectului centurii, față de traseul aprobat inițial. Protestul de la CJ a fost generat de modificarea din zona Tărcaia. “Este vorba de mutarea în aval a podului care traversează Crișul Negru în zona comunei Tărcaia, cu aproximativ 20 de metri față de proiectul inițial”, a explicat președintele CJ Bihor. Mutarea podului se face după ce, pe amplasamentul inițial al centurii, s-a construit o stație de epurare, de către Primăria Tărcaia.
Centură finalizată în 2023
Județul își propune acum să facă exproprierile necesare în paralel cu licitația și aprobările pentru proiectul tehnic, pentru ca cel mai târziu în primăvara anului viitor să înceapă lucrările. “Acest aranjament este necesare pentru că dacă nu finalizăm centura până la sfârșitul lui 2023, nu mai avem finanțarea pentru acest proiect”, a subliniat șeful CJ Bihor.
„Cu tot deranjul, am discutat cu cetățenii în fața consiliului județean, trebuie să realizăm acest proiect. Chiar dacă astăzi oamenii, pe bună dreptate, sunt nemulțumiți pentru că solariile pe acest traseu nu mai pot funcționa, pe termen mediu și lung conectarea zonei respective la o rețea de drumuri care asigură acces înspre Beiuș, spre Oradea și Deva, va genera câștiguri mult mai mari”, a mai spus președintele CJ.
Opoziția UDMR
Înainte de vot, consilierul UDMR, Borsi Imre Lóránt, a dorit să știe ce se va întâmpla cu terenurile deja expropriate de statul român, peste care centura nu va mai trece. “Proprietarii care nu au fost despăgubiți pot să primească înapoi pâmăntul sau nu?”, a întrebat Borsi.
„Am fost informat că motivul schimbării traseului este că Primăria Tărcaia a construit stația de epurare pe culoarul aprobat inițial. Cât de legal este acel lucru?”, a mai vrut să știe consilierul UDMR. Ilie Bolojan a spus că nu “există nicio rațiune ca acele suprafețe să rămână nefolosite. Nu există o procedură la nivel de țară pentru aceste situații. Însă o să găsim o formulă ca acele terenuri să fie retrocedate sau să fie dată în folosință gratuită pe ani de zile, să poată oamenii să își vadă de viața lor.” El a adăugat că CJ Bihor nu are abilitatea să facă verificări legat de modul în care s-a construit o stație de epurare pe traseul deja aprobat.
Bolojan a mai spus că astfel de situații, ca cea de la Tărcaia, ar putea să apară și în cazul altor proiecte, cum e Drumul Expres Oradea – Arad. “O să trecem cincizeci de kilometri prin județul Bihor, este imposibil să nu ne întâlnim cu astfel de situați. Avem două variante, să avem autostrăzi sau să nu deranjăm pe nimeni”, a conchis șeful de la județ.
Trimite articolul
XVarianta a treia: Tu trebe bagat la puscarie hotule. Esti mai rau ca Ceausescu vreodata.
Acest proiect, acest vot pentru, este o rusine a CJ Bihor. Va ramane o pata neagra in istoria judetului. Distruge viata unor oameni harnici si cinstiti.
Bolojane vorbesti prostii, nu e vorba despre a nu deranja pe nimeni, E vorba de a alege intre alte variante de centura pe unde nu distrugi terenuri agricole si varianta de a nenorocii o comunitate care treaieste decent din cultivarea pamanturilor(putinele din judet unde se mai intrtein terenurile agricole).
Daca ar avea tupeu, locuitorii ar contacta antenatv sau romania tv, care abia asteapta sa faca niste reportaje ANT PNL, abia ar astepta sa arate tarii ca nu e chiar asa sfant Bolojan precum i s-a creat aceata imagine de harap-alb.
Bolojan vorbeste pe langa subiect, nu e vorba despre a nu deranja pe nimeni, E vorba de a alege intre alte variante de centura pe unde nu distrugi terenuri agricole si varianta de a nenoroci o comunitate care traieste decent din cultivarea pamanturilor (putinele din judet unde se mai intretin terenurile agricole).
Terenurile agricole vor fi distruse oricum de noile constructii urbane. E o chestiune de timp. Locul lor nu e la marginea orasului.
-
Cunosti zona?De la Beius pana acolo e distanta mare si mai e si Crisul intre.Iar de vandut cine iti vinde terenul acela pt. casa?Iti faci casa intre solarii in camp? Text de penelist
inca o dovada PNL=PSD = Aceeasi Mizerie
-
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍x1000
Nu vrea să schimbe proiectul, deoarece toate modificărle costă bani în plus. Este și foarte încăpățânat.
Exproprierile de terenuri se pot face conform legii 255/2010 numai după întocmirea tuturor documentațiilor cadastrale atât pentru coridorul de expropriere cât și pentru terenurile afectate de expropriere ce rămân proprietarilor, ori Bolojan vrea sa facă ca la primăria Oradea fără sa întocmească documentațiile cadastrale pentru terenurile ce rămân proprietarilor, ceea ce este ilegal.
Eu faceam centura in linie dreapta printre cae prin localitate, mai ieftin si mai scurt traseul , o casa la tara o expropiezi cu 5mii euro si gata
In esenta toata acrobatia asta protest-expropriere-constructie e una pozitiva din punctul de vedere al faptului ca se construieste in masura in care este necesar, dar CJ ar trebui sa vina cu o varianta pentru acei sarmani cum ar fi relocarea acelor sere/gradini, pe scurt gasirea unei solutii pentru amandoua hibele.
Politicianul roman ar trebui sa realizeze ca el este in slujba fiecarui cetatean, si el este investit cu putere executorie, decizionala, legala pentru a gasi o solutie pentru fiecare comunitate in parte.
BOLOVANE DAR PVLA NU VREI S-0 MAI B3L3STI DIN CAND IN CAND
daca in loc de cosul cu legume ar fi venit la betonatorul-sef cu paine si sare acesta le-ar fi acceptat oare?