Sosit vineri la Oradea pentru a-şi lansa o carte de poezii, dar şi pentru a relansa Clubul Dreptei, ex-ministrul Varujan Vosganian, vicepreşedinte ALDE, a subliniat cum România este condusă de o frică insuflată din afară. Acelaşi Vosganian a arătat că organizaţiile locale ALDE nu sunt ţinute de protocolul de colaborare semnat de ALDE la nivel central cu PSD.
Cu această ocazie, s-a aflat că filiala ALDE Bihor are obiectiv fixat de conducerea centrală un scor electoral de 11% în alegerile locale. Secretarul general ALDE Bihor, Octavian Bara îşi propune 10 – 12 primari, în timp ce preşedintele filialei, Traian Bodea este mai prudent şi îşi doreşte „şase-şapte primari”. În orice caz, Vosganian a precizat că obiectivul se leagă de numărul de voturi, iar el, la Iaşi, are 40.000 de voturi fixate ca ţintă de partid.
„Ştiţi ce liniştit dormeam acum?”
Vosganian îşi pune problemele din Justiţie, pe seama unor decizii pe care le-a luat ca ministru al Economiei. Reamintim faptul în 2013 şi 2015, Senatul s-a pus scut în faţa cererii de urmărire penală formulată de DIICOT, ce îl acuză pe Vosganian de constituirea unui grup infracţional organizat, după ce în anii 2006 – 2008, ca ministru a aprobat vânzarea de gaze ieftine firmelor controlate de magnatul Ioan Niculae, aflat în prezent la închisoare. Vosganian insinuează că totul i se trage de la faptul că a refuzat să închidă sau să privatizeze Oltchim şi Aversa, aşa cum au cerut partenerii externi ai României, chit că e convins că timpul i-a dat dreptate în privinţa celor doi coloşi industriali.
„Nicio hartă a industriei chimice din Europa nu se poate face fără Oltchim. 80 milioane de euro costă doar patentele. Iată că după 3 ani, Oltchim poate să lucreze cu 2000 şi ceva de angajaţi, lăsând în urmă 1 miliard de euro datorii. La fel şi cu Aversa – este singura fabrică de pompe mari din SE Europei – pentru centrala nucleară de la Cernavodă nuclear şi pentru irigaţii. Dacă închideam cu Aversa şi Oltchim, ştiţi ce liniştit dormeam acum?”, întreabă Vosganian.
Întrebat de ce Guvernul Ponta a evitat să facă investiţii, Vosganian explică tocmai prin această cheie – a fricii, a lipsei de responsabilitate, dată inclusiv de unele presiuni externe. „În România există o teamă extraordinară de responsaibilitate publică – frica. Administraţia publică şi mediul politic sunt intimidate sub presiunea şantajului sau nu doresc să se implice în imprevizibil, deoarece opţiunea înseamnă responsabilitate. Într-o discuţie purtată cu Victor Ponta în prima jumătate a anului 2015, mi-a mărturisit că există în interiorul guvernării o foarte mare lipsă de responsabilitate. România ar fi trebuit să aibe 3% deficit (a avut doar 1,2% la final de 2015 – n.red.). Acele 3- 4 miliarde de euro nu s-au dus la asistenţă socială, nu s-au dus nicăieri”, susţine fostul ministru, arătând că inclusiv Bloomberg a remarcat „starea de crispare” a administraţiei româneşti.
„Frica ne călăuzeşte. Asta înseamnă că noi, clasa politică nu mai suntem stăpâni pe propria voinţă, pentru că frica vine din afară. Paradigma statului s-a schimbat”, afirmă cel care susţine că Alina Gorghiu îl rugase să plece din PNL, deoarece aceasta susţinea că „nu mai rezistă presiunilor”.
ALDE şi PSD, pas în Bihor
„ALDE nu este în situaţia în care se predă PSD”, susţine Vosganian, precizând, totuşi, că se are în vedere o alianţă politică pentru alegerile parlamentare. Deocamdată, ALDE şi PSD colaborează „acolo unde maximizăm rezultatele”. Nu este cazul la Bihor, unde ALDE şi PSD se înţeleg ca şoarecele şi pisica.
În altă ordine de idei, fostul ministru azi vicepreşedinte ALDE nu crede că guvernul tehnocrat este o soluţie pentru România. „Niciodată în istoria românilor un guvern fără partide nu a încheiat o criză, ci dimpotrivă, a deschis o alta. Un guvern tehnocrat înseamnă ameninţarea unei crize politice. România nu era în criză politică – guvernul tehnocrat a provocat criza, nu a soluţionat-o”, e de părere Vosganian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!