Conferinţa „Soluţii pentru un viitor mai bun în construcţii”, organizată miercuri – 19 aprilie – de către Federaţia Patronilor Bihor (FPB), în parteneriat cu Primaria Oradea, s-a bucurat de o prezenţă destul de numeroasă. Au participat reprezentanţii administraţiei oraşului şi judeţului, primari, patroni de firme de construcţii, reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari.
A lipsit însă cel mai aşteptat participant: reprezentantul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Preşedintele FPB – Ioan Lucian, a explicat absenţa reprezentantului ministerului prin „norii care planează asupra Bucureştiului”.
Participanţi
A fost prezent prefectul, Gavrilă Ghilea, reprezentantul Guvernului în teritoriu, care este de părere că „este o perioadă dificilă şi trebuie găsite soluţii pentru depăşirea acesteia”.
Viceprimarul Oradiei, Biro Rozalia a prezentat pe scurt realizările Primăriei în materie de izolare a blocurilor. „Până în prezent au fost izolate termic 14 blocuri din Oradea, alte 27 având proiectele finalizate şi aşteptând finanţările. Mai există încă 70 de proiecte în curs de execuţie”, a precizat Biro Rozalia. Aceasta a adăugat că evenimentele de la nivel mondial ne obligă să fim mai responsabili.
Ioan Lucian crede că, „faptul că s-a ajuns la a IV-a ediţie a acestei conferinţe dovedeşte că s-a făcut ceva”. „Sunt două lucruri la care am contribuit: la dinamizarea reabilitării termice şi la introducerea conceptului de cluster la nivel naţional. Vom reveni anul acesta cu definitivarea acestei forme asociative”, a subliniat preşedintele FPB.
Intervenţia preşedintelui Consiliului Judetean Bihor, Radu Ţîrle, a scos în evidenţă faptul că se vrea ajutarea firmelor bihorene. „Pentru noi e foarte important să dezvoltăm infrastructura judeţului. Pe mine mă interesează ca în judetul Bihor să lucreze doar firmele din judeţ. Nu mai vrem monopol. Vrem să oferim de lucru mai multor firme”, susţine Radu Ţîrle.
Unul dintre reprezentanţii firmelor de construcţii prezent în sală s-a ridicat şi a spus că „statul nu a fost un partener corect al firmelor de construcţii”. „Au fost firme de construcţii care au ajuns în incapacitate de plată pentru că statul nu le-a plătit lucrările”, a precizat Florian Pantea.
Lucrările conferinţei au continuat cu prezentările făcute de SC Adeplast – „Renowa, o soluţie de top pentru o nouă faţă a clădirilor istorice”. SC Ramira Baia Mare a prezentat în premieră naţională „Soluţii tehnice folosite pentru combaterea situaţiilor de urgenţă”. Constructorul Sălard a venit cu „Modalităţi tehnice de izolare a faţadelor clădirilor monument istoric”, iar SC Cesal cu „Importanţa folosirii materialelor de calitate în construcţii”.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!