Totodată solicită acordarea unui ajutor minim fermierilor deţinători de pajişti în zona de agromediu, în valoare de 500 euro pentru ferma de cel mult 10 hectare, în vederea opririi declinului sectorului de agricultură ecologică.
Aceştia mai cer ca programul de achiziţii verzi să cuprindă distinct obligativitatea achiziţiilor de alimente pe lanţ alimentar scurt, din care minimum 50% să provină din segmentul produselor alimentare de calitate, conform Regulamentului UE 1151/2012, respectiv alimente certificate în sistem ecologic, tradiţional, montan, local, etc.
De asemenea, se doreşte promovarea conceptului de Agricultură Ecologică în unităţile şcolare, printr-un program naţional denumit Ferma Agro-Pedagogică, prin intermediul unei cucricule şcolare specifice. Reprezentanţii sectorului de agricultură ecologică solicită, totodată, depăşirea paradigmei naţionale de ţară exportatoare de materie agricolă brută şi importatoare de alimente, pentru aceasta fiind necesară organizarea unui lanţ alimentar valoric de calitate, prin procesarea materiilor prime ecologice româneşti.
Nu în ultimul rând, aceştia solicită eliminarea birocraţiei din procedurile de înregistrare în agricultura ecologică prin modificarea OM 1253 în sensul, înregistrării operatorilor, o singură dată, după modelul ţărilor europene cu tradiţie în agricultura ecologică şi elaborarea unui ghid de bune practici pentru absorbţia fondurilor europene destinate agriculturii ecologice, dedicat funcţionarilor APIA şi AFIR. Ghidul trebuie elaborat de MADR, împreună cu reprezentanţii bio.
Citiți principiile noastre de moderare aici!