Odată cu încheierea alegerilor pentru noul Parlament și negocierea dintre partidele politice a structurii noului Guvern, Consiliul Național al Întreprinderior Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită decidenţilor politici să țină seama de cerințele antreprenorilor și să înființeze un Minister al Antreprenoriatului, Turismului și Digitalizării.
„Având în vedere criza economică declanşată de pandemia de COVID-19 şi necesitatea valorificării măsurilor formulate în cadrul Programului de Guvernare al Mediului de Afaceri 2021-2024 pentru susţinerea antreprenoriatului şi, în special, a IMM-urilor, existenţa unui Minister al Antreprenoriatului, Digitalizării și Turismului este necesară”, spun reprezentanții IMM-urilor.
CNIPMMR consideră că un astfel de minister ar ajuta la dezvoltarea politicilor de susținere a IMM-urilor, implementarea programelor naționale de finanțare a IMM-urilor și a programelor de ajutor de stat.
[eadvert]
De asemenea, acest minister ar ușura implementarea Programului România Tech Nation prin susţinerea a cel puţin 500 de start-up-uri cu componentă digitală în fiecare judeţ, în total fiind susţinute minimum 20.500 de start-up-uri. Înființarea unui Minister al Antreprenoriatului ar facilita acordarea unui grant de 50.000 de euro/start-up; includerea obligatorie a componentei de educaţie, training şi mentorat; asigurarea unui loc în makerspace, incubator de afaceri sau accelerator local. De asemenea, s-ar asigura suportul pentru transformarea companiilor în era digitală și acordarea de vouchere de digitalizare.
Reprezentanții IMM-urilor cred că acest minister ar trebui să se ocupe de planul național de digitalizare al instituțiilor publice. Acest minister se va ocupa și cu punerea în aplicare a Programului strategic de susținere a Centrelor de Depozitare, Colectare și Distribuție a produselor agro-alimentare românești, prin crearea a opt centre regionale de depozitare, colectare și distribuție.
Sprijin pentru turism
Ministerul va avea ca oiectiv și sprijinirea turismului. În acest sens va destina un buget de promovare multianual al României ca destinație turistică, de la minimum 50 milioane de euro pe an, pentru a putea susține campanii de promovare multianuale pe piețele externe.
CNIPMMR propune implementarea Programului de Infrastructură și Agrement pentru Turism – Recreation România. Prin acest program se va stimula construcția de spaţii de agrement, în jurul unităţilor de cazare sau în staţiuni turistice, în scopul atragerii de clienţii şi în afara sezonului turistic (ex: cofinanțare cu 30%-50% a proiectelor, printr-o schemă de ajutor de stat).
Reprezentanții IMM-urilor mai propun stimularea incoming-ului – aducerea mai multor turiști străini în România. În acest sens se propune introducerea „primei de incoming”, respectiv deducerea din impozitul pe profit a unei sume pe zi, pentru fiecare turist străin adus în România.
„Existența în cadrul Guvernului viitor a unui Minister pentru Antreprenoriat, Turism și Digitalizare este o condiție de bază pentru susținerea politicilor economice pentru dezvoltarea României în contexul transformărilor generate de digitalizare și tranziţia către o economie verde. România trebuie să își propună să devină cea mai atractivă ţară din sud-estul Europei pentru derularea afacerilor, o condiţie esenţială fiind debirocratizarea – nici unei companii să nu îi fie solictată o informaţie pe care o altă instituţie a statului o deţine. Prin Programul de Guvernare al Mediului de Afaceri 2021-2024 ne-am asumat politici publice care să susțină plasarea României în primele 20 de țări la nivel global privind uşurinţa de a face afaceri, toate aceste măsuri având nevoie de un minister dedicat”, a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!